Toomas Tamsar: majandust ergutaks lihtsam välistööjõu toomine Eestisse (2)

Toomas Tamsar
, Tööandjate keskliidu juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keevitaja. Pilt on illustreeriv.
Keevitaja. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Tööandjate keskliidu juhi Toomas Tamsare sõnul  aitaks majanduskasvule kaasa leebem rändepoliitika ja mitte eelarve puudujääk.

Usutavasti on kõik nõus, et Eesti on suuteline suuremaks majanduskasvuks kui 1,5 protsenti. Majanduse elavdamine on kindlasti oluline ja kiiduväärt, et valitsus sellele mõtelda püüab. Iseasi, et plaanitavad maksumuudatused annavad pigem vastupidise efekti.

Samas on õigus ka Eesti Panga presidendil Ardo Hannsonil, kes juhtis murelikult tähelepanu asjaolule, et tööjõuturg on ülekuumenenud. Seega ei ole praeguses raamistikus riigipoolsetel majanduse elavdamise püüetel mõtet ning eelarve puudujäägi arvel ei tohiks nõudlust stimuleerida.

Ehk et kuidas elavdada majandust nii, et seda samal ajal mitte üle kuumutada? Üks lihtne võimalus nii majandust ergutada kui ka tööjõuturul pinget maha võtta siiski on: lõpetame ära piirangud nagu sisserände piirarv ja välismaalastest töötajatele Eesti keskmise palga maksmise nõue, kaotame jätkuvalt liigse bürokraatia ettevõtluses (nt planeeringute menetlemises) ja lõpetame maksusüsteemi lõhkumise ning sellega ettevõtjate kindustunde õõnestamise.

Just seda ettevõtja vajab – mitte kunstlikke programme, vaid lihtsalt võimalust teha oma tööd.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles