Venemaa ähvardab Lux Expressi liini kinni panna

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lux Expressi buss.
Lux Expressi buss. Foto: ARNO SAAR

Venemaa transpordiministeerium ähvardab sulgeda Lux Expressi Moskva-Tartu bussiliini, kuna ettevõte teeb marsruudil kaks korda enam reise kui nende luba võimaldab. 

Idanaabri transpordiministeerium saatis tänavu märtsi lõpus Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile kirja, kus nad heitsid ette, et bussifirma teeb kvartalis Moskva-Tartu liinil kuni 92 sõitu, kuigi sõiduplaani kohasel on luba vaid 45 reisiks. 

Seetõttu ütleb Vene poole ametnik, et kui Lux Express kolme kuu jooksul nõudeid täitma ei hakka, kaaluvad nad tõsiselt marsruudi sulgemist. 

Lux Expressi omanik Hugo Osula selgitas, et nad ei ole kuidagi seadust rikkunud, vaid siin on tegemist Vene transpordiseaduste eripäradega. Nimelt nõuab Venemaa rahvusvahelistel liinidel pariteetsust ehk kui näiteks Eesti firma sõidab Tartu-Moskva liini, peab Venemaa vedaja pakkuma vastu Moskva-Tartu liini, et tekiks 50:50 olukord. 

«Venemaa soovib, et keegi sõidaks meile vastu ka. Samas ei ole Venemaal sellist ettevõtete, kes suudaks meie tasemel ja nii kvaliteetsete bussidega meile vastu sõita,» rääkis Osula. Tema sõnul on tegemist logistiliselt ebaefektiivse lahendusega, mis teistes riikides pole enam ammu kohustuslik. 

Osula tõi välja, et nad ei kavatse hoiatuskirjale esialgu kuidagi reageerida, kuna Moskva-Tartu liin ei ole firma jaoks kõige prioriteetsem. «Eks me proovisime seda paar aastat tagasi, aga seal pole erilist mahtu taha tulnud. See liin ei ole eriti tulus ja ei saa välistada, et me ise sulgeme selle,» ütles Osula. 

Mis puudutab üldiselt Venemaal äri ajamist, siis ütles Osula, et neil on seal üldiselt kõik hästi. 

Venemaal on probleeme ka varem olnud

Tänavu aasta alguses tabas Lux Expressi Venemaa tütarettevõtet ZAO Evrolains ebameeldiv üllatus, kui Vene ametiivõimud nende Helsingi-Peterburi ja Tallinna-Peterburi liinide litsentsid ootamatult peatasid. 

Lux Expressi sõnul heideti neile toona ette seda, et esinesid puudused aruandluses ja paberite täitmises. Tehnilistest probleemidest toodi välja kolme bussi esiklaasid, kus olid täkked ja mõrad. 

Vaatamata litsentsi peatamisele korraldas Lux Express ettevõtte logistika ümber selliselt, et reisid toimusid alguspunktist sihtpunktini ja Lux Expressi bussidega. Ettevõte taastas jaanuari keskel rahvusvaheliste vedude litsentsi ja jätkas sõitudega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles