Tagasihoidliku välimusega Hiina nutitelefon

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiina kaupu saadab eelarvamus, et tegu on järeletehtud, odavate ning ebakvaliteetsete toodetega. Kvaliteedist lugu pidav inimene ju selliseid asju endale ei taha.

Hiina nutitelefon ZTE Blade sai tehnikasõprade internetifoorumites karmi kriitika osaliseks, seda veel enne, kui telefon müüki jõudis ja inimesed selle võimekust ise proovida said. Kõigele muule lisaks sai kriitika osaliseks telefoni hind: Elisa paketiga liitudes oleks see 120 eurot, telefoni välja ostes aga kaks korda kallim: 240 eurot. Viimast peeti «ühe Hiina toote kohta» liiga kalliks.

Olgu kuidas on, aga eestimaalased on hiinlaste toodangu hästi vastu võtnud. Märtsi teiseks nädalaks oli Elisa oma esimese partii ZTE Blade’idest läbi müünud ning oodati uue partii saabumist.

Mida hiinlaste nutitelefon endast kujutab? Androidi operatsioonisüsteemil (Android™ 2.1 Éclair) põhinev ZTE Blade on avatud platvormiga mobiiltelefon, mis tähendab, et sellele on võimalik lisada uusi rakendusi või neid ka ise luua. Telefon on varustatud 3,5-tollise puutetundliku ekraani, sisseehitatud GPS-seadme ning 5-megapikslise kaameraga.

Esimest korda ZTE Blade’i käes hoides hakkab kõigepealt silma telefoni lihtsus. Telefon on kaetud tagasihoidliku plastmassist korpusega, mis naljalt näiteks Nokia või HTC nutitelefonidega võrdlust ei kannata. Väljundeid on telefonil kaks: üks kõrvaklappide jaoks, teine telefoni laadimiseks ning arvutiga ühendamiseks.

3,5-tollise puutetundliku ekraani alla on paigutatud kolm nn füüsilist nuppu: Home, Menu ja Back ning telefoni küljele klahvid helitugevuse muutmiseks.

Paratamatult tekitabki selline tagasihoidlik ja mittemidagiütlev esmamulje mõnes kasutajas eelarvamuse, et eks sisu ole välimuse vääriline.
Kuid leidub ka neid, kes sellist tagasihoidlikkust telefoni puhul hindavadki: tähtis on pigem sisemine, mitte väline ilu.

Palju julgustavamalt ei mõjunud ka testitelefoni esmakordne laadimine. Nimelt tundus üllatavana, kui kaua võttis telefoni aku laadimine aega. Seejuures oli testitelefoni puhul tegu ikkagi seadmega, mis polnud just karbist välja tulnud, vaid mida ikkagi oli juba mõnda aega kasutatud. Niisiis – tühja aku laadimisele kulus umbkaudu kaks tundi.

Pärast sisselülitamist muutub ZTE Blade aga justkui täiesti uueks seadmeks. 3,5-tollisele ekraanile ilmub korraliku resolutsiooniga (480 x 800) pilt ning miski ei anna enam aimu sellest, et tegu on «odava Hiina toodanguga». Telefoni erinevates menüüdes liikumine ning rakenduste kasutamine on kiire ja mugav, mis annab aimu, et 600 MHz protsessor saab oma tööga «kapoti all» kenasti hakkama.

Samas näis vahel, et ZTE Blade’i puutetundlik ekraan reageeris erinevate menüüde ja rakenduste kasutamisele erimoodi. Kui menüüd lihtsalt näpuga üles-alla kerida, toimib kõik ideaalselt. Sama lugu on ekraanilt erinevaid ikoone valides ning neid aktiveerides.

Samas reageeris mõni rakendus (näiteks stopperi käivitamine, pausile vajutamine, nullimine) vajutustele alles mitmendal proovimise korral. Kokkuvõttes võib aga ZTE ekraani tundlikkusega rahule jääda.

Mis soovida jätab, on ZTE kaamera. 5-megapikslisest kaamerast oodanuks natuke enam. Esiteks käivitub kaamera rakendus üsna aeglaselt. Ja näiteks pilti koos automaatse fookustamisega tehes võib viiteaeg nupule vajutamise ja pildistamise vahel ulatuda halvemal juhul kuni kolme sekundi pikkuseks. Nii võib juhtuda, et mõni olukord, millest kasutaja pilti soovib teha, on pildistamise hetkeks lihtsalt läbi saanud.

Mis aga ZTE Blade’i puhul kindlasti parem võiks olla, on aku kestus. Tavakõnede ja -rakenduste kasutamisele peab aku kenasti vastu. Kui aga minna üle WiFi veidikeseks ajaks internetti kolama (YouTube vms), hakkab ka aku kestust väljendav joon üsna pea kahanema.

Kokkuvõttes jättis Elisa poolt proovimiseks antud ZTE Blade kasutamisel aga üsna positiivse mulje – tavakasutajale, kes soovib soetada endale soodsamat Androidi nutitelefoni, on selles telefoni küll ja veel.

ZTE Blade:

• Android™ 2.1
• 5 MP kaamera, videosalvestus
• 600 MHz protsessor
• Facebook™, Twitter™ ja Youtube™
• 3,5 mm pistikuga kõrvaklapid
• Stereo FM raadio
• Kaal koos standardakuga (g): 130
• Kõneaeg (GSM) kuni (h): 4
• Ooteaeg (GSM) kuni (h): 192
• Operatsioonisüsteem: Android™ 2.1 (Éclair)
• Protsessor: 600 MHz processor, Qualcomm QCT MSM7227-1
• Ekraani resolutsioon (px): 480 x 800, 3.5 tolli
• Puutetundlik ekraan
• Telefoni sisemälu: kuni 171 MB
• Mälukaart: kuni 32GB (microSD)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles