Eesti pangad teenisid 89 miljonit eurot kasumit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pank.
Eesti Pank. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti pangad teenisid esimeses kvartalis 89 miljonit eurot kasumit.

Kasumisse panustas intressitulu suurenemine, mida toetas laenuportfelli kasv ja selle keskmise intressimarginaali tõus ning laenuallahindluste vähenemine. Negatiivselt mõjutas kasumit puhasteenustasutulu vähenemine ja tulumaksukulu.

Esimeses kvartalis jätkus Eesti ettevõtete ja majapidamiste laenu- ning liisinguportfelli kiire kasv, märtsis kasvas laenude ja liisingute kogumaht aastavõrdluses 6,5 protsenti; portfell suurenes kvartaliga kokku 220 miljoni euro võrra 17,3 miljardi euroni, teatas Eesti Pank.

Uusi pikaajalisi laene said ettevõtted kvartali jooksul 584 miljoni euro väärtuses, mida on ligikaudu 10 protsenti vähem kui mullu samal ajal.

Märtsis kasvas eluasemelaenude kogumaht aastavõrdluses 5,9 protsenti. Eluasemelaenuturg oli esimeses kvartalis aktiivsem kui samal ajal aasta tagasi, kasvas nii laenude arv kui ka nende keskmine väärtus. Majapidamiste autoliisingu portfell kasvas märtsis aasta võrdluses 14 ning arveldus- ja krediitkaardilaenude maht 3 protsenti.

Kuu jooksul välja antud eluasemelaenude keskmine intressimäär kerkis nii veebruaris kui ka märtsis. Märtsis oli keskmine intressimäär 2,3 protsenti. Märtsis kerkis ka ettevõtetele antud laenude keskmine intressimäär. Samas ongi ettevõtete puhul marginaalid sõltuvalt konkreetsesse ajavahemikku sattuvatest projektidest üsna muutlikud.

Pangandussektori laenuportfelli kvaliteet oli 2017. aasta alguses endiselt hea. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht vähenes peamiselt tööstusettevõtete pikka aega viivises olevate laenude kahanemise tõttu. Märtsi lõpus moodustas üle 60 päeva viivises olevate laenude maht 1 protsendi pangandussektori laenuportfellist.

Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht kasvas laenu- ja liisinguportfellist endiselt kiiremini. Hoiuste kogumaht suurenes märtsis aastaga 11 protsenti 12 miljardi euroni. Ettevõtete hoiused kasvasid pisut tempokamalt, märtsis aastavõrdluses 14 protsenti ja majapidamiste hoiused 8,1 protsenti.

Pangandussektori kasumlikkus püsis esimeses kvartalis möödunud aastaga sarnasel tasemel. Kvartali jooksul teeniti puhaskasumit 89 miljonit eurot, mis moodustas aasta baasile arvestatult 1,5 protsenti suhtena koguvaradest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles