Tselluloositehase eriplaneeringu algatamine lükkub mai algusesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tselluloositehas Soomes Kajaanis.
Tselluloositehas Soomes Kajaanis. Foto: BOB STRONG / REUTERS

Valitsus algatab Lõuna-Eestisse plaanitava puidurafineerimistehase riigi eriplaneeringu ilmselt mai alguses, ministeeriumitel on viis päeva vastava otsuse kooskõlastamiseks, lisaks on tarvis ära oodata planeerimisseaduse jõustumine.

Valitsus pidi otsuse planeeringu algatamise suhtes langetama juba aprillikuu jooksul, kuid see lükkub siiski mai algusesse, kuna lisaks ministeeriumitele kooskõlastuseks antud ajaks tuleb ära oodata ka planeerimiseaduse jõustumine. Tehast rajada sooviv Est-For Invest esitas rahandusministeeriumile taotluse riigi eriplaneeringu algatamiseks 30. jaanuaril, vastus sellele pidi saabuma 90 päeva jooksul.

Eriplaneeringu koostamine algatatakse puidurafineerimistehase püstitamiseks ja selle toimimiseks vajaliku infrastruktuuri rajamiseks Pärnu, Viljandi, Jõgeva, Tartu või Põlva maakonda, selle eesmärk on puidurafineerimistehase püstitamiseks sobivaima asukoha leidmine ja sellele detailse lahenduse koostamine ehitusõiguse määramiseks.

Ühtlasi algatas valitsus eriplaneeringu mõjude, seehulgas keskkonnamõju strateegilise hindamise. Nii planeeringu koostamine kui selle mõjude hindamine tehakse ülesandeks rahandusministeeriumile.

Enne seda, kui planeeringu eelnõu saab saata valitsusse, peavad aga jõustuma planeerimisseaduse muudatused. Riigikogu saatis heakskiidetud eelnõu president Kersti Kaljulaidile 19. aprillil, presidendil on otsuse tegemiseks aega 14 päeva. Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 77 riigikogu liiget, vastu ja erapooletuid ei olnud. Päevaleht kirjutas aprilli alguses, et planeerimisseaduse muudatused lähtuvad osaliselt Est-For Investi ettevalmistatud seaduseelnõu tekstist.

Est-For plaanib Tartu lähistele rajada umbes miljardi euro suuruse investeeringuga tselluloositehase, mis hakkaks ümber töötlema umbes 2,5-3,3 miljonit tonni paberipuitu aastas. Lõpptoodang läheks ekspordiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles