Eesti Raudtee: meil on vaja aastas vähemalt 14 miljonit (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudtee.
Raudtee. Foto: Urmas Luik

AS Eesti Raudtee analüüs näitab, et raudteele vajalike hooldus-ja renoveerimistööde läbiviimiseks ning siseriikliku raudtee kvaliteedi säilitamiseks on perioodil 2018-2021 vaja riigieelarvest otsest finantseeringut minimaalselt 14 miljonit eurot aastas.

«See ei ole investeering, mis tooks tehnoloogilise pöörde või järsu kvaliteedihüppe, vaid võimaldab jätkata töökindlat rongiliiklust pealinnast Paldiski, Narva, Koidula ja Valga suunal ning tagada reisirongidele tänase 120 kilomeetrit tunnis liikumiskiiruse,» ütles AS Eesti Raudtee juhatuse liige Toomas Virro pressiteates.

2014. aastal hindas konsultatsiooniettevõte Ernst & Young oma analüüsis minimaalseks aastaseks investeerimisvajaduseks 31,7 miljonit eurot, mis tagab olemasoleva raudteetaristu hoolduse, arengu ja töökindla kvaliteedi.

Teisipäeval kogunes majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis transiidikomisjon, mis analüüsis koostöös sektori ettevõtjatega transiidisektori kriisi, eeldusi kauba- ja reisijateveo jätkamiseks ning võimalusi sektor tänasest madalseisust välja tuua.

Tehnilise järelevalve amet tutvustas uusi tasude põhimõtteid ning tõi välja, et 2016. aastal jäi Eesti Raudteel viimastel aastatel toimunud kaubamahtude languse ning sätestatud tariifilae tõttu saamata 47 protsenti lubatud kulude kattest.

«Transiidikomisjoni istungil suhtuti probleemi tõsiselt ning loodan, et valitsus jõuab lähikuudel teema sisulise aruteluni. On selge, et rahvusvahelise raudteeühenduse Rail Balticu planeerimise kõrval peab ka tagama inimestele Narvas või Põlvas kiire rongiliikluse ning üldise kvaliteetse ühenduse kaubavedude jätkumiseks,» ütles Virro.

Praegu teenindab Eesti Raudtee taristu aastas 12 miljonit tonni kaubavedusid ning üle 6 miljoni reisija ja ettevõttes töötab ligikaudu 800 inimest.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles