Trump lubab teatada kolmapäeval suurest maksureformist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald J. Trump koos rahandusministri Steven Mnuchiniga reedel rahandusministeeriumist tagasi tulemas. Trump teatas siis, et esitab ulatusliku maksukava sel nädalal.
USA president Donald J. Trump koos rahandusministri Steven Mnuchiniga reedel rahandusministeeriumist tagasi tulemas. Trump teatas siis, et esitab ulatusliku maksukava sel nädalal. Foto: Ron Sachs/SIPA/Ron Sachs/SIPA/Scanpix

USA president Donald Trump andis mõista, et teeb sel nädalal suure teadaande ettepanekute kohta laiahaardeliseks maksureformiks.

Talle omaselt teatas Trump Twitteri vahendusel, et «suur MAKSUREFORM JA MAKSUDE VÄHENDAMINE avalikustatakse kolmapäeval».

President pole siiski veel täpsustanud, milles need muudatused seisnevad, kuid just maksureform oli tema kampaania ajal üks keskseid valimislubadusi. Trumpi valitsemisaja 100 päeva saab täis 29. aprillil ning selleks ajaks peaks tal olema selles valdkonnas midagi ette näidata.

Samas administratsiooni majandustiimile tulid Trumpi kommentaarid üllatuslikud. Valge Maja abid ja juristid on öelnud, et töö läheb aeglasemalt, sest lahendamata on veel mõned fundamentaalsed küsimused, nagu näiteks millised maksud ümbervaatamisele lähevad ning kuidas maksumäärasid tuleks alandada.

Presidendi eelarvedirektor Mick Mulvaney jõudis aga juba enne Trumpi märkuste avalikustamist anda isegi intervjuu, kus väitis, et ei usu, et administratsioon jõuab konkreetset maksureformi plaani esitada enne maikuu lõppu.

«Te võite muidugi näha, et mõningad printsiibid võivad meil välja ujuda varem,» ütles Mulvaney ajalehele The Wall Street Journal. «Kuid paberina, kus saab öelda, et siin on seaduseelnõu. Ma ei usu, et see saab valmis enne maid,» lisas ta.

Majanduslehe sõnul on Trumpi majandusnõunikud kohtunud eraviisiliselt seadusandjatega eesmärgiga hoida ära taolist häälte jagunemist, nagu juhtus presidendi tervishoiureformiga.

The Washington Post kirjutas nädalavahetusel, et ametnikelt tulebki maksureformi kohta erinevaid signaale ja see on põhjustanud kahtlusi, et äkki on ettepanekute põhjal kõige keerulisemad asjad välja jäetud.

Presidendi kõige olulisemaks küsimuseks on see, kas minna lühiajalistele maksukärbetele, mis jätab suurema osa sealsest maksuseadustest puutumata või minna fundamentaalsemale muutusele, mis muudab kogu maksukogumise aluseid.

Rahandusminister Steven Mnuchin ütles laupäeval, et kolmapäevane teade puudutab maksuseaduse põhjalikku remonti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles