Suurbritannia veetis terve reedese päeva ilma söeenergiata

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söel töötav Navajo elektrijaam Arizonas
Söel töötav Navajo elektrijaam Arizonas Foto: ©The Image Works / TopFoto

Esimest korda pärast 19. sajandi tööstusrevolutsiooni suutis Suurbritannia veeta terve ühe päeva ilma kordagi söeenergiat kasutamata.

Riik on teinud ennegi katsetusi söeenergia ajutiselt mitte kasutamisega, kuid 21. aprillil suudeti esimest korda toota terve päeva elektrit, ilma mitte kordagi sütt kasutamata, kirjutab The Verge.

Söe asemel moodustas reedese riigi energiatootmise maagaas (50,3%), tuumaenergia (21,2%), tuuleenergia (12,2%), imporditud energia (8,3%), biomass (6,7%) ja päikeseenergia (3,6%). Andmeid ei moodusta 100% selle pärast, et energiat eksporditakse ka välja.

2015. aastal moodustas söeenergia 22% Ühendkuningriikide energiatootmisest, mis oli 7,3% vähem kui 2014. aastal - vahe korvati peamiselt tuumaenergia ja maagaasiga. Sarnased numbrid 2015. aasta kohta olid ka USAl, kus süsi, maagaas ja tuumaenergia olid 33, 33 ja 20 protsenti, kuigi Suurbritannia tegi paremat tööd taastuvenergia kasutamisel.

President Trump on otsustanud aga söeenergia osakaalu Ühendriikides hoopis suurendada, kuulutades välja, et ta «lõpetab sõja söe vastu», vähendades söekavandamist ja söeenergia tootmist piiravaid reegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles