USA kohus määras Volkswagenile kolme aastase katseaja

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen
Volkswagen Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Reedel määras Detroiti kohus Volkswagen AG-le seoses heitmenäitude pettusega kolme aastase katseaja, mille käigus läheb autoettevõtja iseseisva järelvalvaja jälgimise alla.
 

Katseaeg tuleb lisana 4,3 miljardi dollarisesele trahvile, mis määrati autotootjale 10. märtsil kui Volkswagen tunnistas ennast süüdi ajaloo suurimas autode heitmenäitude pettuse korraldamises, kirjutab Reuters. Kohtuliku kokkuleppe korras hakkab ettevõtte tegevust nüüd jälgima iseseisev uurija.

Reedene otsus oli üks viimaseid samme Volkswageni kohtuprotsessis, mis on tänaseks määrinud ettevõtte maine ja viinud mitmete juhtivtöötajate lahti laskmiseni. «Tegu oli tahtlikukult läbi viidud suure petuskeemiga,» ütles kohtunik Sean Cox, kes kiitis heaks kokkuleppe, mille järgi peab autotootja läbi viima suuri kontserni siseseid struktuurilisi muudatusi.

Kuna Volkswagen jõudis USA valitsusega kohtus kokkuleppele, tõrjus Cox advokaatide poolt esitatud individuaalsete klientide süüdistused. 

Volkswagen tunnistas ennast märtsis süüdi pettuses, õigusemõistmise takistamises, tunnistuste võltsimises ja salajase tarkvara paigaldamises 580 000 USA autole.

Pärast 2015. aasta septembris ilmsiks tulnud heitmenäitude pettust on ettevõte nõustunud eraldama 25 miljardit dollarit, et tegeleda klientide, müüjate, keskkonnakaitsjate ja osariikide nõuetega ning autode tagasi ostmisega.

«Volkswagen kahetseb sügavalt juhtunut ning vabandab käitumise eest, mis selleni viis,» ütles Volkswageni peaesindaja kohtus, Manfred Doess.

Justiitsministeerium määras Volkswageni iseseisvaks jälgijaks endise prokuröri Larry Thompsoni.

Justiitsministeerium on esitanud süüdistuse ka seitsmele endisele ja praegusele VW juhtivtöötajale seoses nende osalemisega pettuses. Üks töötaja on hetkel kinni peetud ja ootab kohut ja üks on tunnistanud ennast juba süüdi, lubades teha koostööd. 5 tükki on eeldatavasti Saksamaal ning neid pole veel kohtu ette toodud. Küll aga pidi sellega aitama Saksa prokuratuur.

«Me oleme töötanud väsimatult, et tuua meie ettevõttes juhtunusse valgust ja heastada klientidele tehtud kahju,» vabandas Volkswagen oma reedeses pressiteates. «Me ei ole enam see ettevõte, kes me olime 19 kuud tagasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles