Pangamaks peletab Nordea peakorteri Stockholmist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea suurim akstionär ja nõukogu esimees Björn Walroos meediale selgitusi andmas.
Nordea suurim akstionär ja nõukogu esimees Björn Walroos meediale selgitusi andmas. Foto: VESA MOILANEN/AFP/Scanpix

Nii nagu meil arvab ka Rootsi vasaktsentristlik valitsus, et pankade kasum on liiga suur ning neilt tuleb rohkem raha ära võtta. Esialgu tuldi välja 15 protsendi suuruse maksuga, mis pidi põhinema personalikuludel ja hakkama kehtima kõigile finantsettevõtetele.

Rootsi pangaliidu sõnul oleks pangamaksu tõttu kadunud 16 000 töökohta ning Nordea Panga suuraktsionär ja nõukogu esimees Björn Wahlroos hoiatas, et pangad viivad seetõttu osa operatsioone riigist välja.

Kuna kavandatud seaduseelnõu tekitas vastakaid arvamusi ja pälvis väga laialdast kriitikat, jäeti selle väljatöötamine veebruari lõpus katki ning valitsus lubas tulla välja uue, kitsamalt suunatud seaduseelnõuga.

«Me läheme edasi maksuga, mis on fookustatud rohkem pankadele,» ütles Rootsi rahandusminister Magdalena Andersson veebruari lõpus pressikonverentsil. «Me jätkame tugevalt tööd pangamaksu nimel eesmärgiga vähendada pangandussektori eeliseid, sest nad ei maksa käibemaksu, aga ka leida pangamaksu, mis ei lähe vastuoluga ELi seadustega,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles