Eesti Energia jätkab uue põlevkivielektrijaama ettevalmistustöid

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.
Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive. Foto: Peeter Langovits

Kuigi ametlikult jätkab Eesti Energia uue põlevkivielektrijaama ehitustööde ettevalmistamist, on selge, et Brüsseli riigiabiloata on ehitus enam kui küsitav.

«Nagu ka lepingu sõlmimisel oleme välja öelnud – enne ehitustööde alustamist tuleb ära oodata Eestis rajatavatele põlevkiviplokkidele toetust võimaldav riigiabiluba,» ütles Eesti Energia pressiesindaja Marina Bachmann. «Praegu jätkame ettevalmistustöödega ehk toimetame ehitusplatsil – võetakse maha võsa ja demonteeritakse vanad hooned.»

Eesti Energia valis uue põlevkivielektrijaama ehitajaks Als­tomi, kellega eelmise aasta lõpus ka pidulikult vastav leping sõlmiti. Bachmanni sõnul on lepingus klausel, mis ütleb, et see jõustub juhul, kui tuleb Euroopa Komisjoni luba riigiabi andmiseks.

«Alstom on alustanud esialgse ehitusprojekti ettevalmistamisega, mis peab valmima sügiseks. Kaevetöödega ja elektrijaama vundamentide ehitamisega saab alustada aasta lõpus,» ütles Bachmann.

Uus põlevkivielektrijaam pidi tulema kahe etapina – esmalt üks 300 MW plokk, seejärel teine. Teise ehitusotsust on seni seostatud võimaliku osalusega Leedu tuumajaamas. Juhul kui Eesti selle saaks, poleks teist uut plokki vaja.

«Ehitustööde algus eeldab riigiabiloa saamist enne juuni lõppu, seega aega on ja praegu jätkame ettevalmistavate töödega, nagu olemegi planeerinud,» lisas Bachmann.

Nii majandusministeerium kui ka Eesti Energia on seni olnud kindlad, et Euroopa Komisjonilt tuleb riigiabiluba. See tähendaks, et valitsus võiks aastas kuni 75 miljoni euroga toetada elektri tootmist uues jaamas. Toetus oleks seotud CO2 kvoodi hinnaga. Kui viimane oleks olnud alla 10 euro tonni eest, poleks toetust makstud.

Majandusministeerium on lubanud, et toetus ei tule tarbijate taskust, vaid seda oleks makstud kasvuhoonegaaside kvoodimüügist. Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik Joaquín Almunia levitas üleeile pressiteadet, mis ütles, et riigiabi Eesti Energia uuele põlevkivielektrijaamale kahjustab konkurentsi Eesti ja naaberriikide energiatootmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles