Hiina kaup läheb kallimaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konteinerid Paldiski Lõunasadamas.
Konteinerid Paldiski Lõunasadamas. Foto: Liis Treimann

Hongkongis baseeruv logistika- ja tarnefirma Li & Fung hoiatas, et alanud on uus, kõrgemate kokkuostuhindade ajastu, kuna tootjad on hakanud klientidele «edasi ulatama» kerkivaid toorme- ja Hiina tööjõu hindu.

Li & Fung Tradingu president Bruce Rockowitz ütles: «Meie äris mõlgub kõigil mõtteis peamiselt see üks fraas: kõrgemad hinnad on tõesti siin, et jääda.»

«Hetkel ei ole jaemüüjad veel päris kindlad, mida nad saavad ostjatele üle kanda ja mida mitte,» lisas ta.

Firma tegevjuht William Fung ütles, et kuna Hiinas on konkurents tööjõu pärast teravnenud ja palgad tänavu ligikaudu 20 protsendi võrra üles ajanud, tähendab see ühtlasi Hiina poolt juhitud maailmamajanduse deflatsiooni lõppu.

Hiina kasvavad tööjõukulud on sundinud Li & Fungi tööjõumahuka tootmise teistesse maadesse üle viima, kus inimestele madalamat palka saab maksta. Näiteks Bangladeshi, Vietnami ja Indoneesiasse.

Firma ütles, et saab Hiinast nüüd vaid 25 protsenti riidekaupadest, Bangladeshi ja Vietnami osakaal kasvab aga ülikiiresti.

Li & Fung varustab kaupadega näiteks selliseid kette nagu Walmart ja Gap USAs ning Debenhams Suurbritannias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles