Meelemuutus valitsuses: Sester sooviks Tootsi tuulepargi maa enampakkumist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tootsi Suursoosse plaanitav Eesti Energia tuulepark
Tootsi Suursoosse plaanitav Eesti Energia tuulepark Foto: Postimees

Rahandusminister Sven Sester pooldab Eesti Energia Tootsi tuulepargi maa osas valitsuse maa eraldamise otsuse tühistamist ja maa enampakkumisele panekut. Valitsus selles osas veel otsust langetanud pole.

Kuigi valitsuse tegevuskava näeb ette ka Eesti Energia taastuvenergia osa 49 protsendi ulatuses börsile viimist, peab valitsus Sesteri sõnul lähiajal langetama otsuse, et kuidas selle teemaga edasi minna seoses Tootsi tuulepargi vaidlustega.

«Tootsi tuulepark moodustab suure osa ettevõtte väärtusest,» märkis Sester valitsuse pressikonverentsil, lisades, et olgugi, et rahandusministeeriumi hinnangul on ettevõtte tegevus Tootsi tuulepargi rajamise ettevalmistamisel igati korrektne olnud, nagu ka valitsuse otsus ettevõttele vastava maa eraldamiseks, ei aita see vaidluste lahendamise kiirendamisele kaasa.

«Valitsus peab nüüd otsustama, kas jätkata selle vaidlusega või võtta [maa eraldamise] otsus tagasi ja teha sellisel juhul ettepanek avalikuks enampakkumiseks,» ütles Sester. «Protsessis, kus vaidlus võib kesta aasta või poolteist, see ei aitaks IPO-le kaasa,» ütles rahandusminister.

Seega tuleks Sestri sõnul teha otsus, kas minna müügiga edasi vähendatud mahus ilma Tootsita või mitte. Sester ütles, et tema pooldab Eesti Energiale maa eraldamise otsuse tühistamist ja selle maa enampakkumisele panemist. «Kui Eesti Energia võidaks, oleks IPO hoopis teisel tasemel,» ütles Sester, lisades, et valitsus pole sel teemal veel otsust teinud.

Valitsus otsustas 8. detsembri istungil kinnitada Eesti Energia aktsiakapitali suurendamise ja ettevõttele Pärnu maakonnas Vändra vallas Metsaküla külas asuva hinnanguliselt 4,1 miljonit maksva Tootsi Suursoo kinnistu üleandmise. Kinnistule kavandab ettevõte Tootsi tuulepargi rajamist.

Kinnistule plaanib Eesti Energia rajada 2020. aastaks hinnanguliselt mitusada miljonit eurot maksva ja umbes 150-megavatise võimsusega tuulepargi. AS Eesti Energia kavandatav Tootsi tuulepark moodustab tuuletehnoloogia liidu hinnangul 54 protsenti kogu Eestis kavandatud tuuleparkide mahust.

Mitmed Eesti ettevõtjad on kaevanud valitsuse otsuse anda Tootsi tuulepark mitterahalise sissemaksena riigiettevõttele Eesti Energia AS kohtusse. Kohus on taganud kaebajatele õiguskaitse Tootsi tuulepargi maa-ala puudutava vaidluse lõpuni.

Eraettevõtjate hinnangul kahjustab väärtusliku maa andmine riigiettevõttele ilma enampakkumiseta vaba konkurentsi ja teisi turul tegutsevaid ettevõtjaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles