Jaapan võitleb surnuks töötamisega: esmakordselt tahetakse piirata ületundide tegemist (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani kontoritööline, kohaliku terminiga «salaryman» suundub unisena silmi hõõrudes tööle.
Jaapani kontoritööline, kohaliku terminiga «salaryman» suundub unisena silmi hõõrudes tööle. Foto: YOSHIKAZU TSUNO, AFP

Jaapan tahab esmakordselt piirata riiklikuks tervisehoiuriskiks kujunenud ületundide tegemist.

Jaapani peaministri Shinzo Abe juhitav töörühm on teinud ettepaneku, et ületundide arv ei ületaks ühes kuus saja tunni piiri. Peaministri sõnul on tegemist «ajaloolise sammuga muutmaks jaapanlaste traditsioonilist mõtlemist töösse». 

Ületunnitöö all murduvate jaapanlaste toetusgrupid peavad aga saja tunni piiri liiga kõrgeks.

Jaapanis ei ole kunagi varem piiratud ületundide tegemist ega määratud seda nõudvatele tööandjatele sanktsioone.

Jaapani suurima ametiühingute liidu Rengo koostatav plaan näeb aga ületundide maksimaalseks määraks ette 45 tundi kuus. Samas lubaks see plaan firmajuhtidel nn kiirel perioodil nõuda töötajatelt kuni saja ületunni tegemist kuus. «Kiire perioodi» määratlemine jääks firmadele.

Tööseaduse muutmist loodetakse veel sel aastal.

Pidevad ületunnid ja läbipõlemine tööl tekitavad jaapanlastele tõsiseid terviseprobleeme ning haruldased pole ka surmajuhtumid ja enesetapud.

Ületunnitööd nimetatakse Jaapanis juba riiklikuks tervishoiukriisiks.

Jaapani kompaniid eeldavad töötajatelt arvukate ületundide tegemist lisaks tavapärasele 40-tunnisele töönädalale ning sellega nõustumises nähakse töötajate soovi panustada oma firma käekäiku.

Oktoobris avaldatud Jaapani valitsuse ametliku raporti kohaselt on rohkem kui viiendikus firmades töötajaid, kes on ületunnitöö tõttu tõsises surmaohus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles