FOTOD JA VIDEO Atko bussijuht piketil: nõuame, et orjatöö lõppeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Transpordi Ametiühing korraldas täna algusega kell 11 Tallinnas piketi, et juhtida tähelepanu Atko bussijuhtide murele tööandja järjepidevale seaduserikkumisele.

Transpordi Ametiühingu juhatuse esimehe Jaan-Hendrik Toomeli sõnul seisneb piketi põhjus selles, et tööandja väldib ebaseaduslikke võtteid kasutades bussijuhtide ületundide tekkimist ja seega maksab töötajatele vähem palka kui peaks.

«Vaatamata korduvale probleemidele tähelepanu juhtimisele ning vaidlustele õiguskaitseorganites pole olukord paremaks läinud ning endiselt rikutakse ja otsitakse uusi mooduseid, kuidas rikkuda nii töölepinguseadust kui kõigile valdkonna tööandjatele täitmiseks kohustuslikku sektorilepet,» rääkis Toomel.

Ta täpsustas, et tööandja kasutab ebaseaduslikult tööpäeva sees valveaega, et vähendada kunstlikult bussijuhtide tööaega viisil, mis on vastuolus nii seaduse kui ka üldtöökokkuleppe regulatsiooniga. Seetõttu leiabki Transpordi Ametiühing, et selliselt käituvatel ettevõtetel ei tohiks olla asja avaliku liiniveo hangetele.

Möödunud neljapäeval tegi ametiühing vastavasisulise ettepaneku kohtumiseks ka maanteeametile, tööinspektsioonile ja autoettevõtete liidule.

Vaata lähemalt videost, millega Atko bussijuhid ise põhjendavad tänasel piketil osalemist.

Bussifirma Atko Grupp ütles vastusena bussijuhtide tänasele piketile, et ettevõte saatis 5. aprillil tööinspektsioonile järelpäringu valveaja rakendamise seaduslikkuse suhtes ning ootab nüüd tööinspektsiooni õiguslikku seisukohta.

«Kuni tööinspektsioonilt seisukoha saamiseni ei ole töötajatele valveaega rakendatud ning ei rakendata,» märkis ettevõte pöördumises meediaväljaannete poole. Ka kinnitas bussifirma, et Transpordi Ametiühingu poolsed süüdistused, mille kohaselt maksab Atko töötajatele vähem palka ning rikub järjepidevalt seadust, on alusetud.

«Ettevõte on alati täitnud ning täidab ka edaspidi üldtöökokkuleppega kehtestatud palgamäärasid,» sõnas ettevõte pöördumises, lisades, et neile on jõudnud info, et Atko töötajad ei osale Transpordi Ametiühingu meeleavaldustel vabatahtlikult, vaid ametiühingu survel.

«Arvestades kehtivate kollektiivlepingute olemasolu ametiühinguga, ootame juriidilist seisukohta ametühingupoolsele kollektiivlepingu rikkumisele,» seisis Atko Grupi pöördumise lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles