Pangandust ootab ees maavärin

Kadri Hansalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Panga juhi Erki Kilu arvates jääb enamik uutest rakendustest kasutamiseks ühe riigi piires, kuna Euroopas puudub ühtne autentimisstandard.
LHV Panga juhi Erki Kilu arvates jääb enamik uutest rakendustest kasutamiseks ühe riigi piires, kuna Euroopas puudub ühtne autentimisstandard. Foto: Peeter Langovits

Uue aasta algusest peavad Euroopa Liidu pangad hakkama jagama loa andnud klientide kontoandmeid väiksemate finantsteenuste osutajatega – muudatus, mida ajakiri Economist nimetab suisa maavärinaks Euroopa panganduses.

Kui siiani on pankadel sisuliselt olnud finantsteenuste pakkumise monopol, kuna vaid neil on pidev ligipääs oma klientide pangakontole, siis uue regulatsiooniga pääsevad ka väiksemad tegijad lihtsamini jaole. Pangad peavad võimaldama litsentseeritud finantsteenuste ettevõtetele kliendi loal ligipääsu tema pangakontodele – nii andmete analüüsiks kui ka maksete tegemiseks.

Seni on pangad sellistele päringutele vastamisel olnud aeglased või turvalisuse ettekäändel ligipääsu üldse keelanud. Mõningaid tegijaid turul muidugi juba siiski on – ka eestimaised valuutatehingute pakkuja Transferwise ja mobiilipank Pocopay –, kuid uus regulatsioon võib muuta selliste rakenduste kasutamise massiliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles