Ekspert: poliitikud ei tegele võlakriisi tegeliku lahendamisega

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi liidrid kogunesid täna Brüsselisse tippkohtumisele.
ELi liidrid kogunesid täna Brüsselisse tippkohtumisele. Foto: SCANPIX

Mida kauem euroala poliitikud ootavad võlakriisi tegeliku lahendamise ehk Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlgade restruktureerimisega, seda kulukamas kriis pikemas perspektiivis eurole kujuneb, ütles Deutsche Banki vanemökonomist Thomas Mayer.


Euroala konkurentsivõime pakt, millele Brüsselise kogunenud ELi riikide liidrid peaksid heakskiidu andma, püüab vältida tulevasi võlakriise, kuid jätab ebaselgeks, mis saab juba kogunenud võlakoormatest, vahendab CNBC Mayeri sõnu.

Mayeri arvates saab Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlakriisi lahendada vaid võlgade restruktureerimise teel. Sama seisukohta on lisaks Mayerile väljendanud mitmed teised eksperdid.

Mida kauem poliitikud probleemi tegelikku lahendamist edasi lükkaad, seda enam seisavad nii abi saavad kui andvad riigid silmitsi avalikkuse eurovastaste meeleoludega, hoiatas Mayer.

Näide sellest on tema sõnul Soome, kus võlakriis, mis sunnib korras riigirahandusega euroala maid võlahädalisi aitama, on jõudsalt tõstnud euroskeptilise erakonna Põlissoomlased populaarsust. Teisel pool on aga võlgades riigid nagu Portual, kus inimesed protestivad ELi poolt abi vastu peale surutud kasinusmeetmete vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles