Ratas näeb Eesti ja Hiina koostööl väga suurt potentsiaali (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas
Peaminister Jüri Ratas Foto: Marianne Loorents

Peaminister Jüri Ratas ütles pärast neljapäeval aset leidnud kohtumist Hiina esimese asepeaministri Zhang Gaoliga, et kahe riigi koostööl on väga suur potentsiaal.

«Majanduskoostöö Eesti ja Hiina vahel on tihedam kui kunagi varem. Sellesse on oma panuse andnud mitmed käivitunud projektid, kuid võimalusi veelgi tihedamaks koostööks nii kahepoolselt kui ka Kesk- ja Ida Euroopa ning Hiina koostööraamistikus (nn 16+1 formaat) on mõistagi küllaga,» ütles Ratas valitsuse kommunikatsioonibüroo vahendusel BNS-ile.

Ratas ütles Zhangile, et Hiina on Eestile oluline majanduspartner Aasias ning viimastel aastatel dünaamiliselt arenenud suhted panevad teda erilist heameelt tundma.

Kohtumisel räägiti praktilistest võimalustest, kuidas liigutada kaubavoogusid mööda uut Siiditeed Hiinast Euroopasse ja tagasi. Positiivse näitena tõi Ratas esile kahe riigi ühisettevõtet Post 11, mis pakub Hiina-Euroopa vahelise e-kaubanduse jaoks vajalikke logistilisi lahendusi nii siin piirkonnas kui väljaspool.

Ratase sõnul pakub Eesti soodne geograafiline asukoht, põhjamaine töökultuur, arenenud logistikavõimalused ja kõrgtehnoloogiline potentsiaal häid ja konkurentsivõimelisi lahendusi Hiina kaupade transiidiks.

Lisaks omavahelistele projektidele teevad Eesti ja Hiina koostööd ka kolmandates riikides, nii näiteks osalevad Eesti Energia ja Hiina Jordaania põlevkiviprojekti rahastamises.

«Projekti 2,1 miljardi dollari suuruse rahastuse tagamine meie Hiina partnerite poolt on usalduse ja kvaliteedi märk ja väljapaistev saavutus mitte ainult Enefiti, Eesti või Hiina kontekstis, vaid kogu maailmas,» ütles Ratas, lisades, et antud koostöömudelit tahab Eesti oma Hiina partneritega kasutada nii Hiinas kui ka teistes põlevkivirikastes riikides.

Ratase sõnul on viimasel ajal muutunud väga aktiivseks ka Eesti ja Hiina kultuurikoostöö, mille tõestuseks on hiljuti Eesti suursaatkonna juures Pekingis tööd alustanud kultuuriesindaja.

Kohtumisel puudutati ka Euroopa Liidu ja Hiina suhteid ning julgeolekuolukorda Korea poolsaarel, märkis büroo. Ratas andis ülevaate Eesti Euroopa Liidu eesistumise prioriteetidest ning rõhutas heade ja tasakaalustatud suhete vajadust EL-i ja Hiina vahel.

Põhja-Koreast rääkides tõi Ratas välja, et Pyongyang peab oma rahvusvahelistest kohustustest kinni pidama ning lõpetama regiooni destabiliseerimise.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles