Transiidifirmad vaidlevad kapole vastu: Venemaa ei kasuta meid ära (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiti Hääle sõnul ei ole tema Venemaa mõjutustegevusega kokku puutunud.
Heiti Hääle sõnul ei ole tema Venemaa mõjutustegevusega kokku puutunud. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Eesti transiidiettevõtjad tõrjuvad kaitsepolitsei juhi Arnold Sinisalu väiteid nagu Venemaa neid oma huvides ära kasutaks. 

Transiidiettevõtja ja Alexela omanik Heiti Hääl ütles, et Venemaa eriteenistused pole temaga kunagi kontakteerunud. «Ei ole probleemi tunnetanud ega sellega kokku puutunud,» rääkis Hääl, lisades, et Venemaa ei kasuta neid ära.

Kaitsepolitsei peadirektor Arnold Sinisalu ütles eile Äripäevale antud intervjuus, et Venemaa manipuleerib seal äri ajavate Eesti ettevõtjatega, et nad toetaksid Venemaa-vastaste sanktsioonide tühistamist. Ta tõi välja just transiidisektori, kus selliseid juhtumeid on lausa mitu olnud. 

Lisaks rääkis Sinisalu, et osad transiidiettevõtjad on kapole andnud signaale, et nad Eesti ettevõtjate mõjutamisest oma aastaraamatus ei kirjutas. Ka selle lükkas Hääl ümber, öeldes, et mingisugust tsenseerimist nad nõudnud ei ole. 

Venemaal äri ajanud transiidekspert Raivo Vare rääkis, et kuigi probleem on olemas, on Venemaa huvi Eesti ettevõtjate vastu viimaste aastakümnete jooksul drastiliselt vähenenud. 

«Kaubavahetus Venemaaga on meeletult kukkunud ja seega väheneb ka eriteenistuste huvi. Olen nõus, et neil võib olla väga kitsas huvi näiteks põlevkivitehnoloogiate vastu, kuid laiemas plaanis on see surve meie vastu vähenenud,» arvas Vare. 

Üldisemalt rääkides möönis Vare, et kõigi maade eriteenistused üritavad hankida maksimaalselt infot ja mõjutada protsesse. «Seetõttu pole ka ettevõtjate mõjutamine ja tööstusspionaaž midagi erilist, kuid ma arvan, et see on pigem vähenenud.» 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles