Ära eksi metsas ära, matkaäpid aitavad!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: (CC) Pixabay,

Loomulikult läheb karmim ellujääja metsa tulepulga, kompassi ja jahinoaga. Aga enamik meist on nutitelefoni usku ning võtab oma puutetundliku sõbra (koos korraliku akupangaga) kaasa ka loodusradadele. Millistest äppidest on metsas kõige rohkem kasu?

Kõik need rakendused leiab Google Play või Apple App Store’i poest alapealkirjades toodud märksõnade järgi. Enamik neist on tasuta, mõnel võib olla rohkemate võimalustega tasuline versioon. Lisaks neile seitsmele äpile on muidugi matkal kasulikud ka mõni fototöötlusrakendus, Facebook, Instagram, kompassiäpp, Google Maps ja muud tavalised valikud, mida ikka kasutatakse, kui toast välja minnakse.

Locus Map

Foto: Ekraanitõmmis

Kõige detailsemad kaardid Eesti kohta on maa-ameti kaardiserveris. Need saab matkale kaasa võtta Locus Mapi abiga. Maa-ameti aluskaardid – ilmselt täpseimad Eestis – on võimalik rakenduses kuvada koos oma asukohaga. Kuna kaardikihte võib olla mitu, siis läbipaistvust reguleerides saab üksteise peal näidata nii maa-ameti kaarte kui ka muid, näiteks tasuta Openstreetmapsi või Google Mapsi kaarte. Kui ühel kaardil on mingi tee või kraav puudu, siis teisel kaardil on see näha.

Enne matka on kasulik Locus Mapil teekond ette ära joonistada. Nii selgub plaanitud matka pikkus. Kuna Locus Map sisaldab ka autonavigeerimise juhendeid, aitab sama äpp matkale transpordiga kohale jõuda. Hääljuhendamisega.

MapMyHike

Foto: Ekraanitõmmis

Hea koht leidmaks matka- ja jooksuradu. Ka Eesti träkke on päris palju salvestatud. Kui aga jõuab kätte marja- ja seeneaeg, siis hea omadusena pakub MapMyHike võimalust sõpradega üksteist kaardil jälgida – alati saab näha, kus teised parajasti on.

Alltrails

Foto: Ekraanitõmmis

Eesti kohta pole selles rakenduses just väga palju kaarte ja träkke, kuid neid saab ise juurde teha. Lisaks träkile saab salvestada asukohaga seotud pildid otse rajakaardile. Varuks võib veebist välja trükkida ka PDF-failina kujundatud matkaraja kaardi.

Rakendusest leiab otsinguga oma huvidele vastavad rajad – kas jalgsi, joostes, rattaga või muud moodi läbimiseks. Alla saab laadida ka offline ehk võrgust väljas kasutamiseks nii kaarte kui ka matkateekondi – metsas ei pruugi alati levi olla. Teekonnad salvestatakse SD-kaardile ja nii saab kellegi teise seikluse ka ise läbi teha. Kui ise oled raja läbinud, lisa kindlasti asukohaga seotud pildid – see annab kokku huvitava pildiprogrammi koos kaardiga, kus matkal sai käidud ja mida nähtud.

Viewranger

Foto: Ekraanitõmmis

Veel üks hea matkaradade rakendus sisaldab paljude matkajate salvestatud teekondi, milleni Viewranger kohale juhatab ja mida järgida aitab. Rajal püsimisest annab äpp märku ja kohalejõudmisest antakse samuti heliliselt teada.

Kuid lisaks sellele saab osta endale täpseid topokaarte, või kui neid pole saada, valida mõnede olemasolevate seast. Kogu maailma katab satelliidipiltide kiht, vahel on ka sellest palju abi. Kaarte saab internetiühenduseta kasutamiseks alla laadida, samuti matkaträkke.

Viewranger pakub looduslike objektide liitreaalsuse-vaadet Skyline: ekraanil näidatava mobiilikaamera otsepildi peale kuvatakse tähtsamad looduslikud objektid, mis peaksid jääma samasse suunda ja loodetavasti on ka kaamerapildis näha – kõrgeimad tipud, järved, orud, asulad jne. Skyline nõuab telefonis magnetilise kompassi ja güroskoobi olemasolu.

Buddybeacon lubab sõpradega oma asukohta matka ajal jagada ja teiste asukohta kaardil vaadata.

Yr.no

Foto: Ekraanitõmmis

Parima ilmaäpi on teinud Norra ilmateenistus – täpsus on üsna hea, ehkki Eesti paikade kohta mitte alati kõige täpsem. Ilma graafiline kujutamine on Yr.no äpis väga selge ja lihtne. Ülevaatlike graafikutega näidatakse, kuidas päeva jooksul ilm ümbruses muutub: temperatuur tõuseb või langeb, mis kell sadama hakkab, millal õhurõhk muutub ja kui tugev tuul puhub.

RMK

Foto: Ekraanitõmmis

RMK äpp on hea koht leidmaks matkaradade ja RMK matkamajade asukohti, samuti kuvatakse kalender RMK üritustega. Puuduseks on matkateekondade puudumine – näidatakse vaid raja alguspunkti.

Google Fit

Foto: Ekraanitõmmis

Kui pulsikell või nutikell on olemas, siis sellega käib kaasas oma aktiivsuseäpp, aga ilma selleta teeb sama tööd väga hästi Google’i teenus Fit, millega on mugav oma igapäevast aktiivsust jälgida. Google Fit salvestab Google’i kontole kõik liikumised, mõõdab samme ja kulutatud kaloreid. Kui GPS on sees, siis salvestatakse täpselt ka teekonnad.

Street Lens

Foto: Ekraanitõmmis

Olgem moodsad ja kasutagem ka metsas liitreaalsust. Street Lens näitab läbi kaamerapildi selles suunas jäävaid olulisi objekte: bensiinijaamu, poode, majutusasutusi, bussipeatusi, politsei, arstiabi ja päästjate asukohti. Kui ei oska suunda määrata ning kaarti ümbrusega kokku viia, aitab liitreaalsus puust ja punaseks teha, kus suunas peab minema, sest ekraan on nagu läbipaistev taust suuna juhatamiseks.

Google Mapsi andmetel põhinev keskkond näitab ka kasutajate jäetud kommentaare ning kohale saab navigeerida Google Mapsi abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles