Trump: Hiina ei ole valuutamanipulaator

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump
USA president Donald Trump Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

USA president Donald Trump muutis kolmapäeval oma varasemat seisukohta ning ütles, et Hiina ei manipuleeri kaubandusliku eelise saamiseks oma valuutaga, kirjutas ärileht Wall Street Journal.

«Nad (Hiina) pole valuutamanipulaatorid,» lausus Trump usutluses. Trump lubas valimiskampaania käigus nimetada Hiina "valuutamanipulaatoriks» oma esimesel ametipäeval. Sellega oleks käivitunud protsess, mis hõlmab endas ka läbirääkimisi, kuid võib päädida kaubandussanktsioonidega.  

Samm ähvardas õõnestada suhted Pekingiga ning oleks suure tõenäosusega tinginud ka Hiina vastusanktsioonid ehk käivitanud kaubandussõja. USA riigipea ütles ärilehele, et Peking pole Hiina valuutaga manipuleerinud juba kuid. Ökonomistid on öelnud sama juba mõnda aega.

Hiinat süüdistati aastaid jüaani tehislikult madalal tasemel hoidmises, millega taheti hoida eksport odavana ja seekaudu parandada konkurentsivõimet. Viimastel aastatel on Hiina üritanud hoida jüaani odavnemast.

USA rahandusministeerium väljastab aprillis raporti USA kaubanduspartnerite valuutapoliitikast. Presidendi avaldus rahustab neid, kes arvasid, et ministeerium nimetab Hiina valuutamanipulaatoriks. Trump lisas, et Hiina tembeldamine valuutamanipulaatoriks praegu ohustaks tema kõnelusi Pekingiga Põhja-Korea ohu asjus.

Riigipea sõnul tugevnes USA dollar seetõttu, et usaldus Ühendriikide majanduse tugevuse vastu suureneb. «Arvan, et meie dollar on muutumas liiga tugevaks. Osaliselt on see minu süü, sest inimesed usuvad minusse,» lausus Trump.

Kuigi «tugev dollar on mõnes mõttes väga hea», siis on «väga raske võistelda, kui sul on tugev dollar ja teised riigid devalveerivad oma valuutat», lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles