Eestis leidub vähesel määral Jaapanist pärit toitu

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sushi.
Sushi. Foto: SCANPIX

Veterinaar- ja toiduameti kontroll näitas, et Eestis leidub vähesel määral toiduaineid Jaapanist, kus on tuumakatastroofi tõttu kiirgusoht.


Viimastel päevadel on mitu riiki keelanud toidu impordi Jaapani Fukushima tuumajaama lähedastest piirkondadest.

Eestis sellise keelu kehtestamine aktuaalne pole, ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel. «Vaatasime kibekiiresti Eesti turu üle,» rääkis ta. «Ei otse ega teiste liikmesriikide kaudu pole Jaapanist absoluutselt ühtki loomset toiduainet Eestisse tulnud. Pole tulnud ka olulisel määral mitteloomseid toiduained.» Samas möönis Pärtel, et Eestisse on Jaapanist tulnud mõned üksikud sojakastmed ja sushi komponendid, seda põhiliselt Soome ja Hollandi kaudu.

Eesti eraldi ei saa Jaapani toidule impordikeeldu kehtestada, see on ELi pädevuses. Pärteli teada pole ELi riigid impordikeelu kehtestamist kaalunud.

Tema arvates on kaks põhjust, miks EL Jaapani toidule impordikeeldu kehtestada ei plaani, ehkki näiteks USA ja Austraalia on seda teinud. «Üks põhjus on see, milliseid tooteid Jaapanist ELi üldse tuleb, ning teiseks on niigi rakendatud [Jaapanist imporditava toidu suhtes] topeltkontroll,» märkis Pärtel. Ta selgitas, et Jaapan kontrollib oma toidu radiatsioonitaset enne eksportimist ning ELi riikidele on antud soovitus mõõta Jaapanist pärit toidu radiatsioonitaset enne selle importimist.

Kontroll algas Pärteli sõnul eelmisel nädalal ning seni pole avastatud juhtumeid, kus ELi oleks tahetud importida nõuetele mittevastava radiatsioonitasemega toiduaineid.

Eesti tarbija võib praegu absoluutse rahuga kaupluses toidu osta, ilma et peaks kartma kiiritusohtu, kinnitas veterinaar- ja toiduameti peadirektor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles