Lipstok: IMFi juht ei ennustanud Eestile Islandi saatust

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Lipstok
Andres Lipstok Foto: Peeter Langovits

Eesti Panga presidendil Andres Lipstokil ja rahandusminister Ivari Padaril oli eile, 13. oktoobril Washingtonis kohtumine IMFi tegevdirektori Dominique Strauss-Kahniga.


«Kohtumistel IMFis, sh IMFi tegevdirektoriga ei olnud kordagi juttu Eesti võimalikust sarnasusest Islandiga ega taolise finantskriisi ohust,» ütles Eesti Panga president Andres Lipstok Postimees.ee'le.

Lipstoki sõnul on Eestis selgelt taandumas välisest tasakaalustamatusest tulenevad riskid, nt on alanenud kiire laenukasv ja vähenenud jooksevkonto puudujääk. Samuti näitab väliskaubandusbilansi väga kiire kahanemine, et Eesti majanduse sõltuvus väliskapitali jooksvast sissevoolust on oluliselt vähenenud.

«Eestis on võrreldes Islandiga olukord vastupidine, sest Eesti pangandus on täielikult integreerunud Põhjamaade panganduse üheks osaks ja Eestis tegutsevate pankade stabiilsus on olnud hea nii enne globaalset finantskriisi kui ka praegu,» ütles Andres Lipstok.

«Tuleb veel kord üle korrata, et Islandi viimaste nädalate probleemid ei tulene mitte tema sisemajanduslikest oludest, vaid Islandi pankade ärimudelist, mida nad kasutasid oma kogu Euroopat hõlmavas äritegevuses,» kommenteeris Eesti Panga president Andres Lipstok.

Eesti probleemidel ja väljakutsetel pole Lipstoki sõnul mingit loogilist seost Islandi pankade ärimudeli nõrkusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles