Taani valitsus otsib võimalust vetostada Nord Stream 2 ehitus

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazprom ja Nord Stream 2 pidasid möödunud nädalal Peterburis ühise pressikonverentsi Läänemere maade ajakirjanikele.
Gazprom ja Nord Stream 2 pidasid möödunud nädalal Peterburis ühise pressikonverentsi Läänemere maade ajakirjanikele. Foto: Mihkel Maripuu

Taani valitsus otsib võimalust keelduda Nord Stream 2 gaasijuhtme ehitusest läbi nende territoriaalvete. Selleks aga on vaja muuta seadusandlust ja lisada sinna punkt, et lisaks keskkonna kaalutlustele on neil võimalik sellest keelduda ka välis- ja julgeolekupoliitilistel kaalutlustel.

«Me tahame, et meil oleks võimalik öelda «jaa» või «ei» ka julgeoleku- ja välispoliitilistel kaalutlustel,» selgitas Taani energia- ja kliimaminister Lars Christina Lilleholt, vahendab Reuters. Praegu kehtiva seadusandluse kohaselt on Taani valitsusel projekti vetostada üksnes keskkonnaga seotud põhjustel.

Taani on üks kolmest Skandinaavia riigist, mis peab omalt poolt heaks kiitma Vene energiaettevõtte Gazpromi teise läbi Läänemere kavandatava gaasijuhtme ehituse, mille eesmärgiks on transportida Vene gaasi Saksamaa kaudu Lääne-Euroopasse.

Nord Stream 2 gaasijuhe on Euroopa riigid jaganud kaheks. Ühele poole jäävad Ida-Euroopa ja Läänemere maad, kes näevad teise Nord Streami gaasijuhtme ehituses Euroopa energiasõltuvuse suurendamist Vene gaasist. Teisel poolel on aga suuremad Lääne-Euroopa riigid, nagu Saksamaa, kes on Gazpromi peamisteks klientideks Euroopas.

Taani ja Rootsi valitsused saatsid jaanuari lõpus ka Euroopa Komisjonile kirja, kus palusid ELi institutsioonil sekkuda Nord Stream 2 ehitusse enne, kui riigid, kelle territoriaalvetest gaasijuhe läbi läheb peavad sellele heakskiidu andma. Märtsi lõpus ütles Euroopa Komisjon aga, et neil pole juriidilist alust projekti peatada.

Taani energiaministri sõnul ei ole nad ainukesed, kes on mures Vene mõjuvõimu suurendamise pärast Euroopas. Kui seni on erinevad ELi amentikud öelnud, et Euroopa Komisjon püüab lükata projekti valmimist nii palju kui võimalik edasi. 

Küll aga märkisid Euroopa Komisjoni amentikud oma märtsikuises seisukohas, et püüavad alustada läbirääkimisi Venemaaga, et juhtida tähelepanu liikmesriikide julgeolekuga seotud muredele. Lilleholt tervitas seda otsust.

Selle nädala alguses alustas Nord Stream 2 projekti kooskõlastamist Taani võimudega. Energiaministeeriumi sõnul asuvad nad projekti hindama kehtiva seadusandluse alusel. 

Samas on Taani parempoolne vähemusvalitsus on alustanud läbirääkimisi teiste suuremate erakondadega, et saada toetus plaanitavale seadusemuudatusele.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles