Ameeriklased on hämmingus, sest varsti võib saada USA naftafirma omanikuks Venemaa

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rosnefti logo
Rosnefti logo Foto: Evgeny Biyatov

Rahvusvaheliste poliitiliste pöördkäikude tõttu võib Vene riiklik naftafirma Rosneft varsti lõpetada USA energiafirma Citigo omanikuna. 

Tegu ei ole otsese ülevõtmisega. Nimelt omab Citigot Venezuela riiklik naftafirma, kes on Venemaale päris palju raha võlgu ning hetkel pole kindel, kas nad suudavad oma võla tagasi maksta, kirjutab CNN. Laenu tagatiseks on aga Hustonis Texases paiknev Citigo.

Nii vabariiklased kui demokraadid on ootamatust pöördkäigust peaaegu šokis ja Trumpi administratsioon on saanud viimastel päevadel terve hulga karmide sõnadega kirju mõlema poole kongressi senaatoritelt, kes väidavad, et tegu võib olla riikliku julgeolekuohuga. 

«Me oleme äärmiselt mures, sest Rosnefti kontroll suure kohaliku energiatarnija üle võib kujutada endast tõsist ohtu Ameerika energiajulgeolekule, sest neil saab olema võime avaldada mõju bensiinihindadele ja bensiinitarnele, paljastades nii kriitilise infraktsuktuuri välisele ohule,» kirjutas mõlema partei senaatoritest koosnev grupp, keda juhivad vabariiklane Marco Rubio ja demokraat Bob Menendez, rahandusministeeriumi sekretärile Steve Mnuchinile. 

Kõik see on toimumas ajal, millal USA ja Venemaa suhted on väga teravad seoses Süüria kodusõja ning valimiste häkkimisega. Rosneft on praegu ühtlasi ka USA majanduslike sanktsioonide saajate nimekirjas, seoses Ukraina konfliktile kaasa aitamisega.

Kogu probleemi taga on tegelikult Venezuela tõsised rahahädad ja majanduslik kriis. Riigi naftafirma Petroleos de Venezuela (PDVSA) omab Citigot juba 1980ndatest saadik ning detsembrikuus Rosneftilt võetud laenus pandi suur osa Citigo osakutest (49,9 protsenti) tagatiseks. Kui PDVSA ei suuda oma võlga õigeks ajaks tagasi maksta, läheb kontroll Citigo üle peaaegu kindlasti Rosnefti kätte. Nad peaks ostma veel ainult natukene osakuid, et saada üle 50 protsendi omandist enda kätte. 

Venezuela ja PDVSA raha ei ole veel täielikult otsakorral, kuid on suur võimalus, et 2017 lõpuks ei ole nad võimelised enam maksma. «See ei juhtu ei homme ega järgmine nädal, kuid maksed võivad katkeda oktoobris või novembris,» ütles Rice'i Ülikooli Ladina-Ameerika energiapoliitika spetsialist Francisco Monaldi.

Gaasi- ja naftaäriga mängimine on Venemaa teada-tuntud taktika. Nad on näiteks lõiganud gaasitarnetest ära Ukraina, kui nad polnud seal toimuvaga rahul. See on ka üks peamisi põhjusi, miks Euroopa on üritanud ennast distantseerida Vene gaasist.

Kui Rosneft peakski saama kontrolli Citigo üle, siis ei suuda nad tõenäoliselt tegelikult eriti nafta ja gaasi hindu mõjutada. Citigo toodab 800 000 barrelit päevas, mis ei ole vähe, kuid USA tarbib 20 miljonit barrelit päevas ning selle kõrval on Citigo osa siiski väike. 

«Kui Citogo lõpetaks Rosnefti mõjul nafta töötlemise, siis täidaks konkurendid hea meelega puudujäägi,» ütles Wells Fargo energiaekspert John LaForge.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles