Norra majandustrateeg: Rootsi kinnisvaraturu krahh avaldab Eesti pankadele vähe mõju

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI, 06APR16
Investeerimisstrateeg Peter Hermanrud. 
lt/Foto: LIIS TREIMANN
TALLINN, EESTI, 06APR16 Investeerimisstrateeg Peter Hermanrud. lt/Foto: LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Norra Swedbanki peastrateeg Peter Hermanrud ütles intervjuus Postimehele, et Rootsi kinnisvaraturu krahh võib Eestis asuvate Rootsi pankade filiaale mõjutama hakata alles siis, kui hinnad langevad 50 protsenti.

«On väga ebatõenäoline, et olukord Rootsi kinnisvaraturul muutub nii halvaks, et see mõjutab Balti riikide pangandusturgu,» märkis Peter Hermanrud möödunud kolmapäeval Tallinnas antud intervjuus.

Hermanrud möönis, et muidugi on Rootsi pankadele suurim risk eluasemeturg, mis on läinud üles liiga kiiresti, liiga kaua. «Ajalugu näitab, et kui hinnad lähevad üles liiga kiiresti, siis tulevad nad ka alla tagasi,» sõnas ta. Küll aga ütles ta, et kümne- kuni 20-protsendiline hinnalangus Rootsi kinnisvaraturul täiesti sobiks pankadele. 

«Võib-olla isegi siis, kui hinnad langevad 30–35 protsenti. Kuid probleemid tekivad siis, kui hinnad langevad 50 protsenti. See on selge risk. See ei ole küll 50-protsendilise, vaid ilmselt 20-protsendilise tõenäosusega risk,» sõnas Hermanrud.

Seda, et Rootsi pangad üleüldse Baltikumist välja astuks, pidas ta tõenäoliseks ainult siis, kui neil väga suured probleemid tekivad. «Siis nad ilmselt müüvad Balti üksused ja Euroopa pangad ostavad need ära. Niikaua kui Balti riikide majandus on terve, ei usu ma, et pangad minema lähevad,» oli Hermanrud veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles