Palts: sisserände piirarvu võiks ära kaotada (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts
Mait Palts Foto: Mihkel Maripuu

Eelmisel aastal sai sisserände piirarv täis  aasta lõpus, sel aastal võib piirarv täis saada juba sügisel, rääkis Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts tööjõuteemalisel seminaril.

Välismaalt värbab üha suurem osa Eesti tööandjaid. «Nagu me kõik teame, on demograafiline olukord keeruline.  Lisaks inimestele, keda meil Eestist võtta on, peavad tööandjad vaatama ka väljapoole. Olgu selleks siis Euroopa riikide tööjõuturd, aga mitte ainult, aastaid on Eesti ettevõtjad edukalt kasutanud tööjõudu ka kolmandatest riikidest, eelkõige Venemaalt, Valgevenest ja Ukrainast,» rääkis Palts.

«Tõenäoliselt see olukord tööjõuturul lähiaastatel lihtsamaks ei muutu ja täna on kõik mõtted ja ettepanekud, kuidas veelgi välistööjõu värbamist lihtsamas muuta, väga oodatud,» lisas ta.

Näiteks on päevakorral sisserände piirarvu muutmine. Täna on piirarvuks seatud 0,1 protsenti Eesti alalistest elanikest ning eelmisel aastal oli  see 1317 inimest.  Tänavu prognoositakse, et piirarv saab täis juba sügisel, seda vaatama seadusemuudatustele, mis jätab piirarvu alt välja IKTsektori ja iduettevõtete töötajad.

«Meie eelistus oleks, et riik võiks sellest üldse loobuda. See ei ole lähituleviks aga kõige realistlikum,» tõdes Palts.

«Oleme pakkunud ka erinevaid muid lahendusi, kuidas seda leevendada. Üks analoogia on võetud tollimaalimast. Ettevõtjad, kes teatud kriteeriume täidavad, saavad ka lihtsamini tolliprotseduure läbida. Kui kvoodi kaotamine ei ole realistlik, võiks ka välistööjõu värbamisel tekkida süsteem, kus ettevõtja, kes on usaldusväärne, saaks lihtsamalt, kiiremini ja ka kvoodiväliselt võõrtööjõudu tuua,» märkis Palts. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles