Kiire majanduskasv algab umbes viie aasta pärast (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra Swedbanki peastrateeg Peter Hermanrud esines möödunud kolmapäeval Tallinnas panga siinsetele klientidele.
Norra Swedbanki peastrateeg Peter Hermanrud esines möödunud kolmapäeval Tallinnas panga siinsetele klientidele. Foto: Eero Vabamägi

Korduvalt Norra parimaks strateegiks nimetatud Swedbanki sealse haru peastrateeg Peter Hermanrud rääkis möödunud nädalal panga siinsetele klientidele, et finantsturgude tõusu põhjuseks ei ole USA president Donald Trump, vaid asjaolu, et majandus on hakanud kasvama kogu maailmas.

-Eestis on olnud ökonomistide ja analüütikute peaaegu konsensuslik arvamus, et keskpankade lõtv rahapoliitika (QE) ehk rahatrükk on saatanast. Nüüd näeme, et sellest on ikkagi abi olnud.

Kui otse öelda, siis rahatrükk ei olnud mitte midagi suurepärast, kuid ei olnud ka nii väga paha. Rahatrükk hoidis ära sündmused, mis oleksid võinud lõppeda katastroofiga.

Rahatrükiga hakkas pihta USA majanduskasv ja majandus hakkas seal kasvama varem, mõni aasta hiljem alustas Euroopa ja kaks aastat hiljem hakkas kasvama ka Euroopa majandus. Paistab, et rahatrükk võis olla põhjus, miks majandus on hakanud kasvama, aga me ei tea veel täpselt, kas see ikka oli nii.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles