Riigikohus hakkab arutama Gildi investorite nõuet finantsinspektsiooni vastu (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Investeerimisfirma Gild protsess Harju Maakohtus.
Investeerimisfirma Gild protsess Harju Maakohtus. Foto: Peeter Langovits

Riigikohus hakkab arutama, kas Gildi investorite nõue finantsinspektsiooni vastu on kohtukõlblik, varasemad kaks kohtuastet on selle osas investoritele õiguse andnud.

Tallinna halduskohus jättis mullu 21. novembri määrusega rahuldamata finantsinspektsiooni taotluse investorite kaebuste läbi vaatamata jätmiseks. Sellele määrusele esitas inspektsioon määruskaebus, mida ringkonnakohus aga ei rahuldanud, kuid täpsustas veidi selle sõnastust. «Jätta rahuldamata finantsinspektsiooni taotlus kaebuse läbi vaatamata jätmiseks ja taotlus kaebetähtaja rikkumise tõttu menetluse lõpetamiseks,» märkis ringkonnakohus.

Ringkonnakohtu määruse peale esitas inspektsioon määruskaebuse riigikohtusse, mis võttiski selle esmaspäeval menetlusse.

«See on keeruline teema, mida pole varem Eestis kohtus lahatud, ning raske on öelda, kellele võiks siin õigus jääda. See [edu varasemates kohtuastmetes] pole mingi seljavõit, jutt käib selle üle, kas tegu on üldse asjaga, mille üle kohus võiks vaielda,» ütles üks investoritest Maido Kiviorg BNS-ile.

Kohtuvaidlus pole veel jõudnud vormilistelt sisuliste küsimusteni ja võib seetõttu Kiviorgi hinnangul kesta kaua.

Investeerimiskelmuses süüdi mõistetud investeerimisfondi Gild Financial Advisory Services raha investeerinud üheksa investorit üritavad enam kui 10 miljonit eurot kaotatud raha tagasi saada riigilt ja hagevad selleks finantsinspektsiooni.

Maria Mägi advokaadibüroo esitas eelmise aasta alguses üheksa kliendi nimel, kelle hulgas on Hans Luik, Marcel Vichmann, Olari Taal ja Maido Kiviorg, taotluse Tallinna halduskohtusse. Investoreid esindab vandeadvokaat Indrek Kukk, kelle hinnangul oleks pidanud finantsinspektsioon teostama järelvalvet Gildi suhtes ja takistama emissiooni toimumist ning emissiooni järgselt teostama järelvalet.

Finantsinspektsiooni juht Kilvar Kessler ütles mullu märtsis, et asjaosalised küsisid inspektsioonilt kahjutasu varem kohtuväliselt, kuid neile öeldi veebruari keskel ära.

«Finantsinspektsioon ei ole seaduse kohaselt vastutav taotluses nimetatud kahjude eest. Samuti on oluline osundada, et nõuded on aegunud,» rääkis Kessler.

Kaebuse finantsinspektsiooni vastu esitasid Olari Taal, Hülvi Taal, Marcel Vichmann, Hans Luik, Enn Veskimägi, Kristjan Thor Vähi, Marek Pärtel, Maido Kiviorg, Taavo Tallo, Aivo Kuldmäe, Aivar Korela, Enn Vilgo, Viljo Laul ja Ants Mailend. Tegemist oleks esimese korraga, kui keegi nõuab kohtus riigilt, et see hüvitaks tegevusetusega tekitatud kahju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles