Kuidas saada maasikakorjajast farmi omanikuks?

Swedbank
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: swedbank

12 aastat tagasi läks Tartumaa  noormees Paavo Otsus õpingute tarbeks Šotimaale maasikaid korjama. Täna on ta Eesti ühe suurima maasikafarmi omanik, olles viimase kolme aastaga investeerinud sellesse koos pangaga ca miljon eurot.

Need, kes on Paavo Otsusega kohtunud, mäletavad ilmselt selgelt seda erakordset põlemist, tahet midagi suurt teha ja muuta maailma. Aastaid tagasi Šotimaal lihtsa maasikakorjajana alustanud Otsuse edulugu võtab kõrvaltvaatajad siiani ahhetama.

 „Alustasin Šotimaal  ühes Briti suuremas põllumajandusühistus maasikakorjajana. Seejärel juhtisin maasikafarmi ja pakkimiskeskust  ning  lõpuks jõudsin ka juhtkonda. Minu alluvuses töötas 450 inimest, aga teadsin alati, et teen seda kõike selleks, et ühel ilusal päeval kodumaale tulla ja oma äri alustada,” meenutas Otsus, kes käivitas kolm aastat tagasi oma maasikakasvatuse Tartumaal. Nüüd leiab tema tooteid AranFarming kaubamärgi all.

Sein oli ees

Otsus teadis, et tagasi tulles tahab ta maasikaäri teha teisiti kui seni on tehtud. Nagu ta ise ütles, siis ei tahtnud ta kunagi põlve otsas nikerdama hakata vaid võtta kohe suurelt ette. Ta tahtis ehitada kiletunnelid, mille all marju kasvatada – nii valmivat saak kaks nädalat varem kui avamaal ja maasikaid saab tänu sellele kõrgema hinnaga müüa. Tunnelis on taimed ja marjad kaitstud ka Eesti heitliku ilmastiku  ja vihmade  eest. Selle kõige juures oli aga üks väga suur aga…

Kasvuhoonete kogukulu oli suurusjärgus 50 000 eurot hektarile ja lisaks oli vaja investeerida ka infrastruktuuri.

“Algus oli väga keeruline. Paljud küsid: “Otsus, kas Sa oled hulluks läinud? Kes niimoodi siis marju kasvatab!” Mind naerdi välja, sest Eestis polnud traditsiooniliselt nii tehtud,” meenutas ta ja lisas: “Kui oli aeg teha suuremaid investeeringuid, koputasin ühe panga ukselt teisele. Enamikes kohtades saadeti mind kohe toast välja, aga Swedbankis usuti minu visiooni. Tänu sellele sain edasi liikuda.”  Seni on ta ainuke Eesti maasikakasvataja, kes oma marju sellisel meetodil kasvatab.

Sammuke ees

Tänaseks on maasikate all 15 hektarit ning sellise kasvupindalaga kuulub AranFarming Eesti suuremate maasikakasvatajate hulka. Investeering on ennast õigustanud.

Ent Paavo Otsus ei kavatsegi vaid sellega piirduda.  Tänavu talvel tõi ta turule uue toote – külmkuivatatud maasikad. „Käisin talvel poes ja ostsin hirmkallilt sarnase välismaise toote. Aga sellel polnud ei maitset ega ka väljanägemist ning lisatud oli suhkruid ja säilitusaineid. Otsustasin, et teen paremini ja tervislikumalt. Ja nii ma tegingi,“ muigas Otsus.  Aga taaskord vajas ta lisainvesteeringut, sest tegemist on väga kalli protsessiga. Eelkõige oli raha vaja selleks, et osta  pakkimismasin. “Õnneks leidsin Swedbanki näol taaskord hea koostööpartneri, kes minusse uskus. Ma ei näe põhjust, miks sellest ei peaks saama uut hitt-toodet!” sõnas Otsus lõpetuseks.

Finantsteenust pakub Swedbank AS. Tutvuge teenuse tingimustega www.swedbank.ee/business, vajadusel konsulteerige pangatöötajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles