Nobelist: valeuudised mõjutavad majandust

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robert J Shiller
Robert J Shiller Foto: SCANPIX

Yale’i Ülikooli majandusprofessor ning Nobeli majanduspreemia laureaat Robert Shiller leiab, et robotid ja tehisintellekt võivad kaasa tuua majanduse stagneerumise, lisaks võivad valeuudised majanduse käekäigule tulevikus üha enam mõju avaldada.

Shiller pidas kõne teemal «Looline majandus» (Narrative economics), mis, nagu Shiller ise ütleb, tähendab seda, et just sõnal on jõud muuta majandust ja seda, kuidas inimesed oma rahalist käekäiku tajuvad. Majanduslikud muudatused tulenevad sellest, et mingid lood lähevad liikvele, ütleb Shiller.

Nii tõi Shiller näite, et tema hinnangul oli 1920. aasta suur depressioon põhjustatud sellest, et inimeste kõrvu jõudsid lood niiöelda kasumiteenijatest, kes vihastasid inimesed välja ja järgnenud boikoti tulemusena kukkus ka majandus, kirjutab Äripäev.

Viimase aja näitena tõi Shiller aga välja Donald Trumpi ning valeuudiste temaatika. «Trump on narratiivi loomisel geenius,»  ütles Shiller ja lisas, et sealjuures ei pea Trumpi jutt sugugi tõsi olema, et liikvele minna ning meedia kaudu üle kogu maailma levida. Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles