Maailmapank: Hiina võtab USAlt maailma suurima majanduse tiitli 2030. aastaks

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina mees Pekingis ajalehte uurimas.
Hiina mees Pekingis ajalehte uurimas. Foto: SCANPIX

Hiina möödub sisemajanduse kogutoodangult USAst 2030.aastaks, juhul, kui suudab riigis toodetavate kaupade ja teenuste koguväärtuse mahtu suurendada kahekümne aasta jooksul igal aastal kaheksa protsendi võrra, vahendas AFP Maailmapanga peaökonomist Justin Lini sõnu.

Sisemajanduse toodangule tuginedes on maailma suurim majandus IMFi andmetel USA (14,6 triljonit dollarit) . Mulluste tulemuste põhjal tõusis teisele kohale Hiina 5,7 triljoni dollariga, lükates Jaapani 5,4 triljoni dollariga kolmandaks. Saksamaa on  3,3 triljoniga neljandal kohal.

2007. aastal kerkis Hiina maailma kolmandaks majanduseks, tõrjudes sellelt kohalt Euroopa suurima majanduse Saksamaa. 

Maailmapanga hinnang on mõningate varasemate väljaütlemistega võrreldes pessimistlikum. Varem on kõlanud arvamusi, et Hiina võiks suurimaks majanduseks tõusta juba kümne aasta pärast.

Viimastel aastakümnetel on Hiina majandus kasvanud teistest suurtest majandustest kiiremini, aastatel 1990 kuni 2010 kasvas riigi SKT igal aastal 10,4 protsenti. Sellel aastal peaks riigi majandus kosuma veel 8 protsenti.

Nominaalväärtustes kasvas Hiina majandus mullu 1978. aastaga võrreldes, mil riigis alustati turureformidega,  sada korda rohkem. Tolle ajani oli Hiina suuremate majanduste teise kümne lõpus.

Analüütikute sõnutsi ei tekita selline kiire kasv mitte ainult suurt inflatsiooniriski, vaid ka

Kinnisvaramulli ohtu. Seetõttu püüavad Hiina võimud majanduse ülekuumenemise vältimiseks ka SKT kasvu piirata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles