Enefitis käärib tüli ametiühinguga

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auvere õlitehas.
Auvere õlitehas. Foto: Peeter Langovits

Eesti Energeetikatöötajate Ametiühingute Liit (EEAÜL) teatas, et tunneb tõsist muret seoses olukorraga, mis on tekkinud kollektiivlepingute sõlmimisel mitmetes Eesti Energia AS kontserni kuuluvates ettevõtetes.

Täna pöördus Enefit Energiatootmine ASi töötajaid esindav Narva Energia Ametiühing avaldusega riikliku lepitaja poole seoses tekkinud lahendamatute erimeelsustega uue kollektiivlepingu sõlmimisel. Ametiühing ja tööandja on läbirääkimisi uue lepingu sõlmimiseks pidanud üle poole aasta, kuid seni tulemusteta.

Ametiühingu ettepanek oli säilitada kõik seni kehtivad lepingutingimused ning läbi oleks räägitud ainult palgatõusu osa. Ametiühingute ettepanek palgatõusuks oli 6%. Tööandja seevastu asus seisukohale, et palgatõusu tingimuseks on loobumine kollektiivlepingus fikseeritud kokkulepetest, mis puudutavad töötajate tasustamist õhtusel- ja öisel ajal ning puhkepäevadel töötamise eest, täiendav lisapuhkus jne. Kokkuvõtlikult öeldes soovis tööandja viia töö- ja palgatingimused, mõningate eranditega, seaduses ettenähtud minimaalsele tasemele.

Kahjuks on eelnimetatud stsenaariumi järgi kulgenud ja kulgemas läbirääkimised ka mitmes teises Eesti Energia kontserni kuuluvas ettevõttes, väidab EEAÜL pressiteates.

„Tööandja soov viia kõik töötajate ning ametiühingute jaoks lepingus kokkulepitud tagatised seadustes lubatud minimaalsete standarditeni on EEAÜLi jaoks vastuvõetamatu. Kollektiivleping peab sisaldama punkte, mis on töötajatele reeglina kasulikumad seadustega võrreldes“, edastas energeetikasektori ametiühingute sõnumi kokkuvõtvalt EEAÜLi esimees Sander Vaikma.

„Vaatamata suurtele erimeelsustele tööandjatega loodame siiski mõistlikke, pooli rahuldavaid lahendusi, kuid ei saa välistada ka aktsioone oma nõudmiste toetuseks“, lisas Vaikma lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles