Tesla tõusis väärtuselt USA teiseks autotootjaks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tesla esindus Londonis.
Tesla esindus Londonis. Foto: SCANPIX

Elektriautode tootja Tesla aktsia hind hüppas eile üle seitsme protsendi, möödus turuväärtuselt täpselt 100 aastat vanemast Ford Motorist ning tõusis General Motorsi järel teisele kohale.

Tesla turuväärtus on eilse seisuga 48,7 miljardit dollarit Fordi 45,5 miljardi vastu. USA suurima autotootja, General Motorsi turuväärtus on 51,2 miljardit dollarit.

Märkimisväärsele tulemusele aitasid kaasa traditsiooniliste autotootjate tagasihoidlikud müügitulemused märtsis ning investorite kartus, et seitse aastat kestnud korralik tõus on läbi saanud, kirjutab The Wall Street Journal. Tesla seevastu teatas pühapäeval, et nende müük kasvas esimeses kvartalis 69 protsenti ja ettevõte on teel oma eesmärgi, tarnida esimesel poolaastal 50 000 autot, täitmisele.

Tesla aktsia hind hüppas eile 7,27 protsenti uuele rekordtasemele 298,52 dollarini. Investeerimispanga Morgan Stanley autoanalüütik Adam Jonas on asetanud aktsia hinnasihi 305 dollarile. Ta usub, et elektriautod muutuvad üha juhisõbralikumaks, millele on viidanud ettevõtte asutaja, suuromanik ja tegevjuht Elon Musk.

«Tesla on selgelt keskendunud mobiilsetele teenustele, mis baseeruvad kaubanduslikele rakendustele põhineval nõudlusel,» kirjutas Jonas klientidele.

Mõned analüütikud sellist optimismi ei jaga.

«Selle turukapitalisatsioon baseerub haibil ja lubadustel,» ütles majanduslehele prominentne Detroidi autotootjatesse investeerija autotööstuse analüüsikeskuse Center for Automotive Research emeriitprofessor David Cole.

Reutersi andmetel soovitavad viis analüütikut Tesla aktsiat osta, kaheksa soovitab hoida ning kuus analüütikut väärtpaberit müüa.

Fordi aktsiat soovitab kaheksa analüütikut osta, 14 soovitab hoida ning kaks soovitab müüa.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles