Kohus keelas keemiatööstusel kaevandamise Põhja-Kiviõli karjääris

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikarjäär.
Põlevkivikarjäär. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Põhja-Kiviõli teise põlevkivikarjääri alale jäävate maade omanikud ja elanikud taotlevad kohtult Kiviõli Keemiatööstuse OÜ-le väljastatud kaevandamisloa tühistamist ja kohus on esialgse õiguskaitse korras keelanud mäeeraldisel kaevandamise.


8. märtsil Tallinna halduskohtule esitatud kaebustes ja esialgse õiguskaitse taotlustes palusid Sonda valla maaomanikud, et kohus tühistaks keskkonnaministeeriumi poolt Kiviõli Keemiatööstusele väljastatud kaeveloa Põhja-Kiviõli teisel mäeeraldisel ning et kuni lõpliku kohtuotsuseni peatataks kaeveloa kehtivus.

Teisipäevase määrusega rahuldas kohus kaebajate teatel nende esialgse õiguskaitse taotluse ja keelas kaevandamise kuni kohtulahendi jõustumiseni.

«Keskkonnaministeeriumi poolt Kiviõli Keemiatööstusele väljastatud kaevandamisluba sisaldab mitmeid sisulisi ja põhimõttelisi rikkumisi. Seetõttu oleme otsustanud loa väljaandmise kohtus vaidlustada ning taotleme esialgset õiguskaitset ehk kaevandamise keelamist vastava kohtulahendi jõustumiseni,» ütles maaomanikke esindava advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene advokaat Jaana Nõgisto.

Tallinna halduskohus ei nõustunud keskkonnaministeeriumi ja Kiviõli Keemiatööstuse väidetega, et elanike kaebus on perspektiivitu, vaid pidas kaebajate teatel võimalikuks, et kaevandamine kahjustab kaebajate õigusi pöördumatult. «Kuna kaevandamine omab ka väga suurt keskkonnaalast mõju, võib kohtu arvates enne asja lahendamist maavara kaevandada vaid selgelt ülekaaluka avaliku huvi korral. Käesoleval juhul leidis kohus, et sellist ülekaalukat avalikku huvi ei esine,» kommenteeris Nõgisto.

Samuti paluvad maaomanikud kohtul hinnata, kas keskkonnamõju hindamise ja keskkonnajuhtimissüsteemi seadusesse möödunud sügisel riigikogu poolt sisse viidud muudatused vastavad põhiseadusele. Muudatused kehtestati kaebajate hinnangul selleks, et Kiviõli Keemiatööstusele saaks kaevandamisloa väljastada kiiresti ja keskkonnamõju täiendavalt hindamata.

Maaomanikud viitasid kaebuses ka asjaolule, et keemiatööstuse tegevuse jätkamine on võimalik ka ilma Põhja-Kiviõli mäeeraldiseta, kuna Eesti Energia Kaevandused suudaks ettevõtte põlevkivivajaduse rahuldada.

Keskkonnaministeerium andis Kiviõli Keemiatööstusele uue põlevkivi kaevandamise loa 27. jaanuaril. Vastavalt loale on ettevõttele antud õigus Ida‑Virumaal asuvas Sonda vallas 25 aasta jooksul kaevandada põlevkivi 739 hektaril, kus põlevkivivaru on umbes 22 miljonit tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles