Eesti suurimad raamatupoed võtavad mõõtu ka kirjastusäris

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahva Raamat põhjendab kirjastusärisse sisenemist sellega, et raamatupoodide kett alguse kirjastajast, kuna Gustav Pihlakas - Rahva Raamatu poe asutaja - oli enne 25 aastat kirjastaja olnud.
Rahva Raamat põhjendab kirjastusärisse sisenemist sellega, et raamatupoodide kett alguse kirjastajast, kuna Gustav Pihlakas - Rahva Raamatu poe asutaja - oli enne 25 aastat kirjastaja olnud. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Kui siiani rajanes kirjastusturg klassikalisel partnerlusel, kus kirjastused kirjastavad raamatuid ja kauplused müüvad neid, siis nüüd on mõlemad suuremad raamatupoed - Apollo ja Rahva Raamat - sisenemas kirjastusturule, lüües senise mudeli uppi ja muutudes koostööpartnerist konkurendiks.

Apollo on kirjastusärisse sisenenud varjatult, andes esimesed raamatud välja esmalt OÜ Film Distribution ja seejärel OÜ FD Distribution alt, kust omanike kõrvad suurt välja ei paista, sest esimesse omanikeringis on SIA Forum Cinemas Home Entertainment ehk Apollo kinoäri, vahendab ERRi uudisteportaal.

Apollo kirjastusäri ei ole jõudnud palju veel ise toota, kuid nende välja antud on näiteks Andrus Kivirähki «Oskar ja asjad», Mart Poomi «Minu lugu», Evelin Ilvese «Linnu lood», Grete Kleini «Grete smuutid», Mihkel Raua «Kus ma olen ja kuidas sina võid palju kaugemale jõuda». 

Rahva Raamat, kes on teinud küllap Apollo kirjastusäri pealt järelduse, et tegemist on hea ideega, seab samuti atra. Nüüdseks on tööle palgatud inimene otseselt kirjastamisega tegelema, kes juba saadab Rahva Raamatu kirjastuse nimel välja ka koostööpakkumisi kirjastamiseks.

Enamik kirjastusi pole aga turuarengutega rahul, nende senine hea koostöö kauplustega on korraga pea peale pööratud ning selle asemele saadud uued konkurendid.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles