Komisjon nõustus Uus-Kiviõli kaeveloa andmisega Eesti Energiale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juht Sandor Liive.
Eesti Energia juht Sandor Liive. Foto: Peeter Langovits.

Eesti maavarade komisjon otsustas reedel, et nõustub ASile Eesti Energia Kaevandused põlevkivi kaevandamise loa andmisega Uus-Kiviõli kaevanduses.


Keskkonnaministeeriumi valitsemisalas tegutsev asjatundjatest koosnev maavarade komisjon andis kooskõlastuse keskkonnaministeeriumi eelnõule, mis annab Uus-Kiviõlis kaeveloa Eesti Energiale ning ei anna seda OÜle VKG Kaevandused ega ASile Riverito , teatas keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Brita Merisalu.

«Ministeerium teeb lõpliku otsuse kaevandamise loa andmise osas, arvestades maavarade komisjoni arvamust. Samas tuleb eelnevalt Eesti Energial korrigeerida taotluse vormi ja seletuskirja vastavaks arvelolevale varule. See kõik võtab aega,» rääkis Merisalu.

Varasema info järgi on Viru Keemia Grupp (VKG) esitanud Eesti Energiale ja keskkonnaministeeriumile kompromissettepaneku Uus-Kiviõli põlevkivi kaevevälja kasutusele võtuks.

VKG arendusdirektori Jaanus Purga sõnul soovib VKG ettepaneku esitamisega vältida asjatuid kohtuvaidlusi.

«Ettepaneku täpset sisu me ei avalda, kuid ettepaneku mõte on selline, mis võimaldab Uus-Kiviõli kaevevälja põlevkivi kasutada mõistlikult mõlema ettevõtte, Eesti Energia ja VKG tootmistegevuse jätkamiseks,» ütles Purga.

Purga lisas, et niipea kui keskkonnaministeerium peaks välja andma Uus-Kiviõli kaeveloa ainult Eesti Energiale, kavatseb VKG selle vaidlustada.

Keskkonnaministeeriumi maapõue osakonna juhataja Tarmo All on varem selgitanud, et maapõueseaduse järgi annab kaevandamisloa üleriigilise tähtsusega maardlas keskkonnaministeerium, arvestades Eesti Maavarade Komisjoni arvamust.

All tõi välja, et Eesti Energia Kaevanduste varu Aidu karjääris ammendub 2012. aastal ja Viru kaevanduse luba peatatakse 2013. aastal. Seega väheneb hetkel ettevõtte kasutatavate kaevanduste toodang märgatavalt vähem kui viie aastaga.

Samas sätestab maapõueseadus uue mäeeraldise andmisel, et kui kehtiva põlevkivi kaevandamise loaga antud varu jätkub kuni viieks aastaks ning loa omanik taotleb uut kaevandamisluba uue mäeeraldise saamiseks, menetletakse nimetatud taotlust eelisjärjekorras.

Lisaks on ministeeriumi sõnul piisavad Eesti Energia Kaevanduste olemasolevad maavara kaevandamise maksimaalsed aastamäärad.

Keskkonnaministeeriumi andmetel on Uus-Kiviõli kaevanduse mäeeraldise pindala 6261 hektarit, seal paikneb ligi 208 miljonit tonni kaevandatavat põlevkivi. Kaevanduse maksimaalne aastatoodang võiks olla kuus miljonit tonni.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles