Sester sõidab ka lõpuks Jordaaniasse

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Sven Sester (paremal).
Rahandusminister Sven Sester (paremal). Foto: Eero Vabamägi

Kui Eesti Energia andis eelmise nädala keskel teada, et on viinud lõpuni Jordaania projekti, oli kuulda nurinat selle üle, et miks ei olnud sel ajaloolisel hetkel Jordaanias kohal ei Eesti Energia juhid ise ega ka valitsusjuhid. Rahandusminister Sven Sester parandab selle vea täna.

Rahandusminister Sven Sester kohtub täna Ammanis Jordaania energeetika- ja maavarade ministri dr Ibrahim Saifiga seoses Eesti Energia Jordaania projekti rahastamise lõpuleviimisega, teatas rahandusministeerium pressiteate vahendusel.

Ministeeriumi sõnul tänab rahandusminister Jordaania riiki hea koostöö eest põlevkiviprojekti arendamisel. «Tunnustan kõiki projekti osapooli, kes on aastaid projekti teokssaamise nimel töötanud,» märkis Sester pressiteates.

Uus elektrijaam võimaldab Jordaanial toota elektrit oma põlevkivist ja vähendada nii sõltuvust energiaimpordist. «Tegemist on seni suurima rahastatud põlevkiviprojektiga. Eesti panus projekti tugineb meie sajandi pikkusel põlevkivi kasutamise kogemusel ja sisuliselt ekspordib Eesti Energia Jordaaniasse sellealast oskusteavet,» lisas rahandusminister.

Eesti Energia osalusega Attarat Power Company viis möödunud nädalal lõpule Jordaania põlevkiviprojekti rahastamise, millega jõustus Eesti Energia aktsiate müük. Ettevõte teenis tehinguga tagasi senised arendusinvesteeringud summas 30,6 miljonit dollarit - ehk 28,81 miljonit eurot - ning lisaks 19,8 miljonit dollarit - ehk 18,5 miljonit eurot - kasumit aktsiate müügist. Küll aga ei võtnud Eesti Energia seda raha välja, vaid jättis oma kümneprotsendilise osaluse eest projekti.

Attarat Power Company's seni 65-protsendilist osalust omanud Eesti Energia müüs 55 protsenti aktsiatest Malaisia ettevõttele YTL Power International Berhad ja Hiina ettevõttele Yudean Group ning säilitab kümneprotsendilise osaluse. 554 MW brutovõimsusega põlevkivielektrijaam valmib 2020. aastaks.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles