Soome põllumajandustoetustest suurima summa sai Valio

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valio piim.
Valio piim. Foto: Kristjan Teedema

Värskete andmete kohaselt sai Soome põllumajandustoetustest mullu suurima summa Valiole kuuluv riigi suurim piimafarm. Kokku maksis põhjanaaber 2016. aastal põllumajandustoetusteks kaks miljardit eurot.

Valiole kuuluvale piimafarmile eraldatud 2,3 miljoni suurune toetus oli mullu kõige suurem summa, mis Soomes ühele põllumajandustoetuse taotlejale välja maksti, vahendab Yle. 

Valio sõnul moodustas 90 protsenti sellest toetusest riiklik dotatsioon koolipiima eest. Seda maksis riik ettevõttele selle pealt, et koolidele ja lasteaedadele müüb piimatööstus alandatud hinnaga piima. 

Valiole järgnes Lääne-Soomes aedvilju kasvatav Närpes Grönsaker, kelle tomatid ja teised aedviljad tulevad kokku 43 farmist. Suuruselt kolmas toetus, summas 1,3 miljonit eurot läks seakasvatajale Jeppo Lantgrs Oy.

Kahest miljardist, mis mullu Soomes põllumajandustoetustena välja maksti, tuli 900 miljonit eurot euroliidult ning 1,1 miljardit eurot kohaliku maksumaksja taskust.

Kogusumma kasvas 2015. aastaga võrreldes 300 miljoni euro võrra, mis väidetavalt olid tegelikult toetused 2015. aasta eest, kuid mille väljamaksmine hilines ja langes 2016. aastasse.

Piirkondlikult läks enim toetusi Edela-Soome maakonda (242 miljonit eurot), Lõuna-Pohjanmaa maakonda (234 miljonit eurot) ja Põhja-Pohjanmaa maakonda (221 miljonit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles