Korteriühistute renoveerimisrahast on juba pool ära jagatud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja renoveerimine Viljandis
Kortermaja renoveerimine Viljandis Foto: Marko Saarm / Sakala

Täna Tartus peetaval Lõuna-Eesti korteriühistute foorumil rääkis Kredexi esindaja, et juba on kortermajade renoveerimiseks ette nähtud toetusrahadest pool ära jagatud.

Sihtasutuse Kredex eluaseme ja energiatõhususe divisjoni juhi Triin Reinsalu sõnul on toetusteks ette nähtud 102 miljonist eurost taotlusi estitatud juba 51 miljonile eurole.

«Üldiselt võib öelda, et ühistutel, kes järgneva 12 kuu joooksul toetusraha taotlust ei esita, läheb raskeks, sest plaanitud 102 miljonit eurot saab otsa,» rääkis Reinsalu foorumil peetud ettekandes. Tema sõnul on hetkel töös üle 120 projekti, mis lähiajal lõppotsuse saama peaksid.

Reinsalu sõnul on võrreldes eelmise toetusvooruga toimunud kardinaalne muutus. Enamik maju soovib teostada tervikrenoveerimise ning taotleb riigilt 40-protsendilist toetust, varasemas toetusvoorus oli maksimummäära taotlejaid oluliselt vähem. Kui varasemas meetmes oli nende osakaal 31 protsenti, nüüd taotleb maksimumtoetust 85 protsenti taotlejatest.

Kui varasema meetme põhjal arvestati, et toetusrahadega saab üle Eesti korda teha 1000 maja, siis nüüd on statistikat vaadates selge, et toetussummade toel renoveeritakse 500-550 maja. «Ka projektid on kvaliteetsemaks muutunud,» märkis Reinsalu.

«Meetmega harjumine võttis aega, kuid täna on korteriühistud üle Eesti selle omaks võtnud ning soovivad  riikliku toetusraha toel elamud energiasäästlikumaks muuta ning kortermajade elukaart pikendada,» lisas Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla.

Tema sõnul on oluline see, et riik kortermajade renoveerimise toetusmeetmega kindlasti jätkaks, kuna see on olnud tõhus ning oluline abi korteriühistutele üle Eesti.

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) asutati 17. aprillil 1996 Rakveres. Organisatsioon esindab ja kaitseb korteri- ja hooneühistute huve riiklikul ja kohalikul tasandil. Tänaseks kuulub Eesti Korteriühistute Liitu rohkem kui 1400 korteriühistut üle Eesti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles