Metsakaitsjad korraldavad riigikaitsekomisjonile Nursipalu polügoonil protestiaktsiooni

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe Nursipalu harjutusväli
Kaitseväe Nursipalu harjutusväli Foto: Raigo Pajula

Nursipalu harjutusvälja külastavat riigikaitsekomisjoni plaanivad täna polügooni väraval vastu võtta metsakaitse aktivistid sooviga tuletada riigikaitseametnikele meelde kodanike ja valla poolset vastuseisu ühte Lõuna-Eesti looduskooslust ohustavale plaanile. 

«Polügooni praegune tegevus on siinsele loodusele veel talutav, ent peale metsaraadamist ja miinipildujate harjutusvõimaluste loomist põgenevad suured loomad siit esimestena, maaparandustööd võivad esile kutsuda aga veelgi totaalsemaid looduspildimuutusi,» selgitab rahvaliikumise Eesti Metsa Abiks (EMA) koordinaator Linda-Mari Väli, mis on tänase aktsiooni eesmärk.

Tema sõnul on potentsiaalses ohus üle Euroopa liidulise tähtsusega punase raamatu liigid, kuna miinipilduja harjutustingimuste tekitamiseks soovitakse maha võtta rohkem kui pooleteise ruutkilomeetri suurune põlismetsaala kaitsealuste taimede vääriselupaikades ning ehitada sinna teed ja transpordivõrk.

«Keda kaitseb Eesti Vabariigi kaitseministeerium, kui ta meie kõige enam kaitset vajavatest looma- ja taimeliikidest nii kergejalgselt üle trambib?» küsib Väli kohaliku looduse pärast muret tundvate kodanike nimel.

Tema sõnul mõjub üsna õõnsalt Kaitseministeeriumi katse rääkida loodusväärtuste säilimisest, kui kavas on pilduda miine üle merikotka ja must-toonekure püsielupaikade. «Kodumaa loodust kaitsmisväärseks pidava inimesena ei saa ma sellisest suhtumisest aru,» märgib metsakaitse aktivistide eestvedaja.

14. märtsil kohtus EMA töörühm riigikogu keskkonnakomisjoniga, et Nursipalu küsimuses tehtud pöördumisi arutada. Kohal olid ka kaitseministeeriumi esindajad, kes möönsid, et polügooni arendusprojekt tõepoolest kahjustab Keretü loodust, ent seda pole võimalik vältida, sest miinipildujate harjutusvõimaluste tekitamine Nursipallu on kaitse-strateegiliselt hädavajalik.

Kodanike poolt kaasa kutsutud Rõuge valla keskkonnaametnik Jaanus Tanilsoo leidis samas, et Kaitseministeerium pole seniajani vallarahvale selgitanud, kas Nursipalu polügooniarendusele on kaalutud mingeid alternatiive ja kui on, siis miks need ei sobi. Ka EMA koordinaator Linda-Mari Väli leiab, et nii tõsine asi nagu Eesti loodusväärtuste jäädav kahjustamine peaks olema väga tõsiselt põhjendatud ja läbi kaalutud.

Riigikaitsekomisjoni ootav kodanikerühm koguneb kell 15.30-17.00 Nursi-Sõmerpalu teel harjutusvälja värava juurde, et ametnikke nende möödumise ajal Eesti looduse kaitsele üles kutsuda. Teine grupp aktiviste hoiab kell 15.00-16.00 Tallinna piiril Mõigus, Tartu maantee ääres möödasõitvatele autojuhtidele suunatud loosungit «246 km Nursipaluni: miks kaitsevägi loodust ei kaitse?»

Tänase protestiaktsiooni kava. Allikas: kodanikuliikumine Eesti Metsa Abiks
Tänase protestiaktsiooni kava. Allikas: kodanikuliikumine Eesti Metsa Abiks Foto: Kodanikuliikumine Eesti Metsa Abiks

EMA on teinud riigile Keretü looduse kaitseks ka kolm avalikku pöördumist ning käivitanud kampaanialehe liikumine.ee/keretuuml.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles