Dilemma: kas roboteid peaks maksustama hakkama? (2)

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robot.
Robot. Foto: Chine Nouvelle / SIPA

Maailma rikkaima mehe Bill Gatesi toetus robotite maksustamise ideele on ajanud tagajalgadele nii ettevõtjad kui ka teadlased. Ehkki idee tundub paljudele mõttetu, siis vajadust tegeleda automatiseerimise mõjuga ühiskonnale tunnistavad kõik.

Oxfordi ülikooli hiljutise uuringu kohaselt ohustavad robotid ja automatiseerimine järgmise 10–20 aasta jooksul 47 protsenti USA töökohtadest. Maailmapanga analüüsi järgi on arenguriikides ohus suisa 2/3 töökohtadest.

Sestap on spetsialistid tõdenud, et riigi kulutused vähemate oskustega inimeste ülevalpidamiseks ja koolitamiseks tõusevad hüppeliselt ning mingis vormis kodanikupalgast tulevikus pääsu pole. Küsimus on hoopis selles, kuidas seda kõike rahastada, kui makse tasuvate töötajate arv lisaks vananevale ühiskonnale veel ka automatiseerimise tõttu drastiliselt väheneb.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles