Eesti Energia: kohtuasi Tootsi tuulepargi valmimist ei sega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark
Tuulepark Foto: Jaanus Lensment

Kuigi riigikogu majanduskomisjon on teinud ettepaneku võimaldada Eesti Energia Tootsi tuulepargi valmimise tähtaega edasi lükata 2021. aastani, plaanib riiklik energiafirma siiski tuulepargi algselt planeeritud tähtajaks valmis saada.

«Eesti Energia plaan on saada Tootsi tuulepark valmis enne 2020. aastat, sellest plaanist lähtume ka täna,» vastas Eesti Energia meediasuhete juht Kaarel Kuusk BNSi küsimusele, et kas ettevõte jõuab pargi enne 2021. aastal jõustuvat seadusemuudatust valmis.

«Käimasoleva kohtuasja ajakulu on paraku väga keeruline kui mitte võimatu prognoosida,» lisas ta.

Riigikogu majanduskomisjon otsustas saata teisele lugemisele kaua veninud elektrituru seaduse eelnõu, mis muu hulgas muudab taastuvenergia toetusskeemi põhimõtteid. Tootjad, kes alustavad taastuvenergia tootmist pärast 2018. aasta 1. juulit, saavad toetust uue toetusskeemi alusel. Tuuleparkide puhul muutub toetusskeem aga tunduvalt hiljem ehk alatest 2021. aastast.

Eelnõu eesmärk on komisjoni sõnul muuta toetusskeem tarbijale vähem koormavaks. Peale 2020. aastat seotakse toetuste maksmine riigi taastuvenergia eesmärgiga ning riik ostab taastuvenergiat täiendavalt vähempakkumise korras.

Vähempakkumise korraldab valitsus majandus- ja taristuministri ettepanekul. Lisaks sellele eristatakse olemasolevaid tootjaid, kes saavad 12-aastase toetusperioodi lõpuni praegu kehtivate määrade alusel toetust edasi. Seega toimub olemasolevate toetuste järkjärguline vähenemine.

Suurtest tuuleparkidest on enne kavandatavat 2021. aasta tähtaega valmimas veel vendade Oleg ja Andres Sõnajala arendatav Aidu tuulepark, mis peaks valmima 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles