Elevandiluurannikul sünnib uus armee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elevandiluuranniku rahutused on nõudnud juba mitmeid inimelusid.
Elevandiluuranniku rahutused on nõudnud juba mitmeid inimelusid. Foto: SCANPIX

Alassane Ouattara, Elevandiluuranniku rahvusvaheliselt tunnustatud presidendi toetajad ütlesid, et panevad parasjagu kokku uut armeed, mille materjaliks on endised mässulised ja olemasoleva armee salajased dissidendid. Kodusõda on ilmselt taas ukse ees.


Toetajate sõnutsi on ametisoleval Laurent Gbagbol, kes on keeldunud tunnustamast oma mullust valimiskaotust, nüüd viimane võimalus võim üle anda – vastasel korral lähevad käiku relvad.

Gbagbo on juba saatnud korda tapatalguid, mis rahvusvahelist üldsust sügavalt on šokeerinud.

Sel nädalal surmas raketirünnak riigi äripealinna Abidjani Ouattara-meelses kvartalis vähemalt 30 inimest.

Enam kui 400 000 inimest on riigist põgenenud. ÜRO andmetel on alates novembrikuistest presidendivalimistest tapetud vähemalt 410 inimest.

Eelmine kodusõda oli Elevandiluurannikul aastail 2002-2003.

«Ilmselt on tegemist rahvusvahelise kuriteoga, võimalik ka, et inimsusevastase kuriteoga,» ütles Abobo eeslinnas asetleidnud raketirünnaku kohta ÜRO Genfi inimõiguste voliniku pressiesindaja Rupert Colville.

Prantsuse ja Briti valitsused nõuavad ÜRO poolset uurimust. Gbagbo valitsus eitab oma rolli pommitamises.

Keset regionaalseid diplomaatilisi katseid kriisi lahendada on kõik osapooled hakanud viitama ka sõjalise kaardi mängutoomisele. Gbagbo kontrolli all on siiani enamik riigiasutusi, kuid pealinnas toimuvate kokkupõrgete käigus on ta haare nõrgenema hakanud. Relvakonfliktid kestavad ka riigi lääneosas, Libeeria piiril.

Eile kutsusid Gbagbo poolehoidjad tsiviilelanikke üles valitsuse kaitseks välja astuma, andes noortele omakaitseväelastele rohelise tule võitlusse astuda.

Ouattara poolehoidjad, kelle baasiks on ÜRO rahuvalvajate kaitse alla võetud hotell Golf, ütlevad, et võivad arvestada kuni 80 protsenti toetusega lõhestatud armees. Ühtlasi kuulutasid nad sel nädalal välja uue armee, kuhu hakkavad kuuluma ka «vanast» armeest lahkulöönud salgad ja endised mässulised.

Vastaspooled süüdistavad teineteist piirkonna palgasõdurite abi kasutamises.

«See on Gbagbo viimane võimalus rahumeelselt võimust loobuda,» ütles Financial Timesile telefonitsi Ouattara pressiesindaja Patrick Achi.

Aafrika Liit on andnud Gbagbole võimu üleandmiseks aega kuni 24. märtsini. «Ma arvan, et sellel kuupäeval hoitakse nüüd silma peal. Aga ma ei usu, et keegi kaua oodata jaksab,» ütles Achi. «Kui ta sõda tahab, siis on meil armee olemas: nad on juba relvastatud. Relvi tuleb igalt pool, inimeselt, kes tahavad meid aidata,» ütles ta täpsemalt selgitamata.

Gbagbo järgijad süüdistavad Nigeeriat palgasõdurite läkitamises nende rivaale toetama.

Analüütikute hinnangul võib uus armee arvestada 8000-10 000 mehega endiste mässuliste ridadest (tuntud kui New Forces), kellest Ouattara end varasemalt distantseeris.

Elevandiluuranniku kriis tuleb ilmselt arutusele tänasel Euroopa, Aafrika ja Araabia Liiga liidrite tippkohtumisel Pariisis.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles