Börsifirmad ei soovi juhatuse liikmete tasu avalikustada

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Tallinna sadamale.
Vaade Tallinna sadamale. Foto: Peeter Langovits

Finantsinspektsiooni hinnangul on aktsiaemitentide poolt 2006. ja 2007. aasta kohta esitatud hea ühingujuhtimise tava aruanded koostatud rahuldavalt, kuid soovida jätab juhatuse liikmete töötasu avalikustamise nõude täitmine.


Tallinna börsil noteeritud ettevõtetele kehtib alates 2006. aastast hea ühingujuhtimise tava, mille eesmärgiks on muuta Eesti väärtpaberiturg läbipaistvamaks ja börsiettevõtete juhtimine investorite jaoks arusaadavamaks.



«Mul on hea meel, et turg on tava üldiselt aktsepteerinud ja selle täitmisest aruandmisega võib rahule jääda,» ütles inspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler.

Ta lisas, et tuleb tõsiselt kaaluda juhtkonna tasude ja huvide konfliktide põhjalikumat reguleerimist õigusaktiga, kuna mõned börsiettevõtted ei soovi veel oma aruannetes investori jaoks läbipaistvad olla.

Hea ühingujuhtimise tava näeb ette, et juhatuse liikme põhipalk, tulemustasu, lahkumishüvitus, talle makstavad muud hüved ning preemiasüsteemid avaldatakse selges ja üheselt arusaadavas vormis emitendi veebilehel, samuti finantsinspektsioonile esitatavas aruandes.

Eestis on paraku üldlevinud praktika, et juhatuse liikme tasusid ei avalikustata. Ainsana on 2006. ja 2007. aastal juhatuse liikmete tasu aruandes välja toonud riigiettevõte Tallinna Sadam.

Kõik ülejäänud emitendid märkisid aruandes erinevust oma tavade ja soovituste vahel. Enamlevinud selgitused oli järgmised: tundlik ja isiklik info, mille avaldamine ei loo lisaväärtust; konfidentsiaalsed ametilepingud; avalikustamine ei ole emitendi huvides ega anna adekvaatset ülevaadet tippjuhtide motiveerimise süsteemist; personaalsete tasude avalikustamine ei loo aktsionäridele lisaväärtust.

Oli aruandeid, milles ei avalikustatud ühtegi tasu liiki ega summat ega viidatud ka, kust nimetatud teavet leida võib. Sageli olid juhatuse liikmetele makstud töötasud toodud kogusummana, millele on lisatud ülevaatlik kirjeldus preemiasüsteemidest ja lahkumishüvituse määradest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles