Eesti Energia ei võta Jordaania projektist saadud raha sealt välja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Jordaania projekt
Eesti Energia Jordaania projekt Foto: Eesti Energia

Eesti Energia investeerib Jordaania põlevkivielektrijaama rajamiseks loodud Attarat Power Company'sse 52,5 miljonit eurot, mis on see summa, mis ettevõte projektist sai.

«2,1 miljardi dollari suuruse elektriprojekti 10-protsendilise väikeaktsionärina investeerime 52,5 miljonit dollarit elektrijaama ehitusperioodil aastatel 2017-2020,» ütles Eesti Energia meediasuhete juht Kaarel Kuusk BNS-ile.

«Selle investeeringu katteallikad on osaluse müügist saadav preemia 19,8 miljonit dollarit, kõikide seniste kaheksa aasta jooksul tehtud arenduskulude tagastus 30,6 miljonit dollarit ja projekti poolt genereeritav tulu. «Uut raha» Eesti Energia Jordaania elektrijaama ehitusperioodil sisse ei pane,» sõnas Kuusk.

«Lisaks teenime projektist omanikutulu, mis on garanteeritud 30-aastase fikseeritud hinnaga elektri ostu-müügi lepinguga ning sellele antud Jordaania valitsuse garantiiga,» ütles Kuusk.

Kui suur on investeeringu tootlus, Eesti Energia avalikustada ei saa, märkis Kuusk, kuid see on tema sõnul «hea». «Lisaks «heale» võin öelda, et [tootluse määr] on kahekohaline number,» rääkis Kuusk.

Neljapäeval sõlmiti viimaks rahastuskokkulepe Eesti Energia käivitatud projekti Jordaaniasse põlevkivielektrijaama rajamiseks. Peale rahastusotsust jääb möödunud aasta mais sõlmitud kokkuleppe kohaselt Eesti Energiale 10-protsendiline osalus selleks otstarbeks loodud Attarat Power Company's.

Eesti Energia müüs seega 50,4 miljoni dollari eest 55 protsenti Attarat Power Companyst YTL Power International Berhadile ja Hiina ettevõttele Yudean Group. Kuivõrd Eesti Energia on senini teinud 30,6 miljoni dollari ulatuses projektiga seonduvaid investeeringuid, teenis Eesti riigifirma osaluse müügist 19,8 miljonit dollarit kasumit. Peale tehingut on Attarat Power Company teised omanikud 45 protsendiga YTL Power International Berhad ja samuti 45 protsendiga Guangdong Yudean Group Co. Limited.

Kokku investeerivad omanikud ettevõttesse 528 miljonit dollarit omakapitali. Sellele lisandub 1,58 miljardi dollari suurune 15-aastane laen Hiina pankadelt Bank of China ja Industrial Commercial Bank of China. Laenu garanteerib Hiina ekspordikrediidiagentuur Sinosure ja tegemist on senini suurima Sinosure antud garantiiga.

Jordaaniasse Attarat um Ghudranisse ehitab 554-megavatise brutovõimsusega ja 470-megavatise netovõimsusega kahe keevkihtkatlaga põlevkivielektrijaama Guangdong Power Engineering Corporation, mis on China Energy Engineering Group Co Ltd. tütarfirma. Esimene plokk peaks valmima 38 kuu pärast ja teine 42 kuu pärast. Elektrijaam peaks kava kohaselt tootmist alustama 2020 aasta keskel.

Elektrijaama projekteerija on Austraalia firma WorleyParsons, keevkihtkatlad toodab Ühendkuningriigi Foster Wheeler, auruturbiini ja generaatori Saksamaa Siemens.

Attarat Power Company põlevkivielektrijaamast hakkab energiat ostma Jordaania riiklik energiafirma National Electric Power Corporation 30-aastase fikseeritud lepingu alusel. Kokku 2,1 miljardi dollari suurune projekt on senini suurim ühekordne investeering Jordaaniasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles