Keskpankade hõlprahapoliitika hakkab läbi saama (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpanga president Mario Draghi.
Euroopa keskpanga president Mario Draghi. Foto: DANIEL ROLAND/AFP

Lihtne sõnum on, et majandusel läheb hästi, ütles Föderaalreservi juht Janet Yellen pärast kaks päeva kestnud vabaturukomitee istungit pressikonverentsil. Vabaturukomitee kehtestab ka keskpanga intressimäärad. «Oleme kindlad, et meie majandus on tugev ja suudab vastu panna ka šokkidele,» lisas ta.

Teine põhjus, miks Föderaalreserv (lühendatult Fed) baasintressi tõstis, on inflatsioon, mis läheneb keskpanga soovitud kahele protsendile aastas.

Nii nagu Euroopa Keskpangal (EKP) on ka Fedil mandaat hoida inflatsioon kontrolli all ehk umbes kahe protsendi tasemel. Erinevus seisneb aga selles, et Fedil tuleb peale selle muretseda ka tööhõive pärast.

Nüüd on mõlemad näitajad USA keskpanga soovitud tasemel ning ka majanduskasv on selline, mis lubab Fedil kergemalt hinnata ja lõdvast rahapoliitikast tasapisi kaugeneda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles