Eesti puidutoodete eksport küündis mullu ligi 2 miljardi euroni

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti puidusektor ekspordib üha kõrgekvaliteedilisemaid tooteid.
Eesti puidusektor ekspordib üha kõrgekvaliteedilisemaid tooteid. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eesti puidusektor eksportis eelmisel aastal puittooteid 1,9 miljardi euro väärtuses, mida on ligi 5 protsenti enam kui 2015. aastal. 

Eesti puidupõhiste toodete ekspordi struktuuris on ülekaalus suurema lisandväärtusega tooted. Suurima osatähtsusega toodete ekspordis on sae- ja höövelmaterjal 20,3 protsendiga, selgub statistikaameti andmetest. 

Sae- ja höövelmaterjali eksport kasvas aastaga 3 protsendi jagu. Suurimad turud olid Norra, Läti ja Suurbritannia. 

Olulisel kohal on ka puidust kokkupandavad ehitised ja puidust ehitusdetailid, mis moodustasid koguekspordist vastavalt 17 ja 16 protsenti. Ka neid müüme me enim Skandinaaviasse, aga ka Saksamaale. 

Puidusektori ekspordi suurim kasv tuli mullu puiduhakke ja vineeri müügist, kuigi nende osakaal on üsna väike. Suurematest kaubagruppidest langesid aastaga enim puitmööbel ja pleegitamata paber. 

Kui puidupõhiste toodete eksport oli mullu ligi 2 miljardit, siis import moodustas samal perioodil 612,9 miljonit eurot ja see tõusis eelmise aastaga võrreldes ligi protsendi. Seetõttu on puidupõhised tooted Eesti väliskaubanduse bilansi kõige olulisemad tasakaalustajad.

Kogu Eesti väliskaubanduse bilansi puudujääk võrrelduna 2015 aastaga kasvanud 5,33 protsenti, -1,4 miljardi euro tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles