Halb nõu tõi Nordeale miljonitrahvi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea
Nordea Foto: Mikko Stig/Lehtikuva

Soome finantsinspektsioon (Fiva) määras Nordea Soomele miljoni euro, Soome ühistupanga OP Helsingi harule 400 000, investeerimistoodete müüjatele Alexandria 90 000 ja Investum 20 000 euro suuruse trahvi ning hoiatuse eakatele inimestele kahjuliku finantsnõu andmise eest. Miljon eurot on maksimaalne trahvimäär, mida Fival on õigus määrata.

Asi sai alguse 2015. aasta aprillis, mil 92-aastase investori poeg avastas äkki, et Soome maksuamet nõuab isalt kümnetesse tuhandetesse eurodesse ulatuvat juurdemaksu tulult, mille ta sai aktsiate müügist. Kui poeg isalt asja kohta küsis, siis ei mäletanud viimane sellest midagi.

«Eakal inimesel oli vahel paremaid päevi, vahel halvemaid,» kirjutas Soome suurim päevaleht Helsingin Sanomat juhtunust 2015. aasta juunis.

Poeg võttis pangaga ühendust ning vaatas ka isa hoolikalt arhiveeritud pabereid, kust selgus, et isa paari miljoni euro suurune väärtpaberiportfell, mida ta oli kasvatanud alates 1950. aastatest, oli ära müüdud. Väärtpaberite müügist saadud raha paigutati aga Nordea investeerimisfondidesse, millele omakorda sõlmiti veel kallis kapitalikaitse leping.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles