Analüütik: EL taastab usalduse pankade vastu, aga aktsiad jäävad kõikuma

Marti Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pertti Rahnel.
Pertti Rahnel. Foto: Hansapank

Euroopa pankadele lisakapitali andmine on piisav usalduse taastamiseks pangandussüsteemi vastu, ent aktsiahinnad jäävad ilmselt veel mõneks ajaks väga muutlikeks, sest päästetakse majanduse vereringet, mitte pankade aktsionäre.


Seitsme juhtiva tööstusriigi (G7) üldsõnalisest plaanist positiivsem oli Euroala valitsusjuhtide pühapäeval toimunud kohtumine, ütles Pertti Rahnel Swedbank'ist Postimees.ee'le

«Väga oluline pankadevahelisele rahaturule oleks otsus ajutiselt tagada pankade uute võlakirjade emissioonid ning alustada pankade rekapitaliseerimist eelisaktsiate ostu näol,» rääkis Rahnel.

«Suure tõenäosusega teatavad mitmed Euroala valitsused sellesisulistest meetmetest veel täna. Usun, et need otsused on piisavad usalduse taastamiseks pangandussüsteemi vastu, ehkki situatsiooni normaliseerumine võib võtta aega,» sõnas Rahnel.

G7

«Nädalavahetusel toimunud G7 kohtumine paraku midagi konkreetset kaasa ei toonud,» ütles Rahnel.

Vastu võetud ühiskommunikeest nähtus küll, et otsustati võtta kasutusele «otsustavad abinõud taastamaks pangandussüsteemi normaalne funktsioneerimine ning vältimaks süsteemselt oluliste finantsinstitutsioonide maksejõuetust», kuid ilmselt ootasid turud kohtumiselt enam konkreetsust, rääkis Rahnel.

«Enne nädalavahetust spekuleeriti näiteks, et G7 riigid otsustavad tagada pankadevahelised laenud, kuid nii selgesõnalist tegevuskava siiski avalikkuse ette ei jõudnud,» ütles Rahnel.

Börsid

Aktsiaturgudel jäävad hinnad veel mõnda aega kiiresti ja suurtes piirides muutuvateks, ennustab Pertti Rahnel. «Valitsuste meetmed ei toeta niivõrd pankade aktsionäride huve, vaid keskenduvad reaalmajanduse normaalse finantseerituse tagamisele,» sõnas Rahnel.

Ta ütles, et meil pole ilmselt pääsu globaalse majanduskasvu edasise aeglustumise ning ettevõtete suurenevate makseraskuste eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles